Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det vore helt rimligt att titta på F:et”, säger skolforskaren Alli Klapp, om utredningen som stoppades av regeringen. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Kritik mot betyget F: ”Måste få misslyckas”

Publicerad

Betyget F kan vara ett hårt slag mot en niondeklassare. I värsta fall leder det till att man saknar gymnasiebehörighet, vilket i längden försvårar vägen till arbetslivet.

Många skolforskare höjer nu rösten för en reform av betygssystemet.

– Ett F är värt noll poäng. Det är ett hårt slag mot någon som har deltagit i en skolplikt.

18 000 elever lämnade nionde klass utan fullständiga betyg och därmed utan gymnasiebehörighet förra året. Det motsvarar 15 procent av den årskullen.

För att vara behörig till gymnasiet krävs godkänt betyg i matematik, svenska, engelska samt i fem andra ämnen – något var sjunde elev inte klarar av idag.

Sorterar bort för många

Ett F kan försvåra elevens väg till gymnasiet och i förlängningen till arbetslivet.

Röster har höjts inom såväl Lärarnas Riksförbund som inom forskningen om att se över det nuvarande betygssystemet, som en del anser sorterar bort alltför många alltför tidigt.

– Om vi vill att unga människor ska lära sig mycket så måste vi ha ett klimat där de får misslyckas, säger Alli Klapp, skolforskare vid Göteborgs universitet.

Hör mer om betyget F i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.