Det nya förslaget innebär att 18-åringar kan dömas till livstids fängelse. Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT

18-åringar ska kunna dömas till livstid

Uppdaterad
Publicerad

Unga som fyllt 18 år ska få hårdare straff för grova brott, enligt ett regeringsförslag.

Det bedöms kräva 300 nya fängelseplatser och kosta 450 miljoner kronor.

Straffrabatten snävas in och 18-åringar ska kunna dömas till livstid.

För närvarande, enligt en princip som gällt i flera hundra år, så har unga kriminella dömts till kortare eller lindrigare straff än personer över 21 år. För grova brott försvinner den rabatten 2022, om regeringen får stöd för sitt förslag. Det gäller brott som ger lägst ett års fängelse.

Knytas till gäng

– Här har vi rån av normalgraden och grov misshandel, bland annat. Vi lägger ribban där, för det är brott som typiskt sett kan knytas till gängkriminalitet, säger justitieminister Morgan Johansson.

Inga undantag görs för en ung, tidigare ostraffad person.

När regeringen förra året aviserade förslag om att minska straffrabatten skulle förstagångsdömda fortsatt få straffrabatt. Det är nu borta i det utkast till lagrådsremiss som nu skickas ut till myndigheter, domstolar, organisationer och andra för synpunkter.

Inledningsvis bad regeringen även om förslag för att helt ta bort straffreduktionen. Det skulle ha kostat 1,2 miljarder och varit betydligt mer omfattande.

Får effekt

– Det här får stora effekter ändå. En artonårig rånare får straffet fördubblat om han döms, och även en artonåring som begått en våldtäkt, säger justitieministern.

– Och det innebär också att det blir möjligt att döma 18–20-åringar till livstids fängelse.

Det kommer enligt förslaget inte heller att krävas starkare skäl än för äldre för att döma en ung kriminell till fängelse.

Förslaget innehåller inga ändringar för 15–17-åringar.

– Skulle de omfattas också gör man mer skada än nytta, då riskerar man att skola in väldigt unga in i kriminalitet. Det vill vi inte, säger Morgan Johansson.

Den som är 18 är däremot myndig och måste svara för sina handlingar, enligt honom. Sedan mycket lång tid har ett skäl för att rabattera straffen för 18–20-åringar grundat sig på uppfattningen att de inte är fullt utvecklade och därför inte, på samma sätt som äldre, kan bedöma konsekvenserna av sina handlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.