Åsa Regnér, ansvarig minister för assistansersättningen, i Agenda. Foto: SVT

Åsa Regnér: F-kassan ska följa lagen

Publicerad

Åsa Regnér (S), ansvarig minister för assistansersättningen, svarade i Agenda på kritiken mot de hårdare bedömningar av assistansersättningen till funktionsnedsatta som gjort att många blivit utan eller fått kraftigt minskad assistans. – Försäkringskassan ska följa lagen, sade hon.

Hon sade också upprepade gånger att regeringen inte har ändrat lagen och att regeringen vill ha kvar assistansersättningen.

– Det är viktigt att de som har rätt till den ska få den. Vi är ute efter oseriösa aktörer som använder den fel.

Regeringen har instruerat Försäkringskassan att den ska ”bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”. Kostnaderna för personlig assistans har ökat kraftigt, men det är inte främst antalet personer som får ersättning som har ökat, utan antalet timmar med assistans.

”Tio procent används fel”

– Rätt personer ska få rätt insats och det ska vara en rättssäker tillämpning. Vi gav uppdraget till Försäkringskassan efter att en rad rapporter sagt att kanske så mycket som tio procent av assistanspengarna används till fel saker, säger Åsa Regnér.

Att ”bryta utvecklingen”, vad betyder det?

– Konstruktionen i ersättningen ger incitament till privata utförare att det finns stora vinsticitament när timmarna ökar.

Åsa Regnér ville inte direkt svara på frågan om det finns personer som får för många assistanstimmar. Hon upprepade att det viktiga är att pengarna ska användas rätt.

– Pengarna ska gå till brukarna.

Som exempel på saker som assistanspengarna inte ska användas till nämnde hon reklam och administration.

Men går inte pengarna till rätt personer i dag?

– Flera rapporter har sagt att medel används till annat. Jag tror det är farligt om politikerna då inte gör något åt det.

”Förstår deras förtvivlan”

På senare tid har många förtvivlade anhöriga berättat om följderna av indragen eller kraftigt minskad personlig assistans. Åsa Regnér sade att hon förstår deras förtvivlan.

– Det här är en rättighetslag och vi måste få domslut som säger hur den ska tolkas. Några domar har varit omdiskuterade och jag har bett om en översyn av de domarna, sade Åsa Regnér.

Hon ville inte svara på om instruktionen till Försäkringskassan att ”bryta utvecklingen av antalet timmar” kommer att ändras i de nya instruktioner som ska komma.

– Jag får återkomma när det gäller formuleringen. Men kontrollen måste vi ha.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot nya assistansregler

Mer i ämnet