Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i Aktuellt Foto: TT

Åsa Regnér: ”Hedersmotiv kan bli grund för straffskärpning”

Uppdaterad
Publicerad

Hedersbrott kan bli en brottsrubricering, och de senaste årens ökade antal asylsökande i Sverige gör att hedersrelaterat våld återigen måste kartläggas noggrant. Det sade jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i en debatt i SVT:s Aktuellt på tisdagen.

Mordfallet Fadime skulle bli den stora läxan för Sverige vad gäller hedersvåld. 15 år efter mordet har regeringarna som styrt gjort långt ifrån tillräckligt för att hjälpa utsatta kvinnor.

Det stora antalet asylsökande i Sverige senaste åren har gjort att att regeringen ställts inför en ny situation kopplat till hedersrelaterade brott och barnäktenskap.

–  Vi ska göra en kartläggning av det hedersrelaterade våldet, för vi behöver veta mer eftersom vi haft en stor migration de senaste åren, sade Åsa Regnér i Aktuellt.

Okunskap vid ”balkongfall”

Jämställdhetsministern ställdes i debatten mot Sara Mohammad från Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

15 år efter det uppmärksammade mordet på Fadime Sahindal framförde Mohammad, precis som Juno Blom på Nationella kompetensteamet mot hedersvåld tidigare uttryckt, att det på många sätt är ett lotteri för unga kvinnor i Sverige i dag.

I vissa brutala mordfall blir uppmärksamheten enorm och det hela genomlyses mycket noggrant, till exempel som vid mordet på Lisa Holm.

Andra gånger lyser rättsväsendets kunskap om misstänkta bakgrunder till mord, till exempel vid så kallade ”balkongfall”, med sin frånvaro.

”Med respekt för begreppet feminism”

Sara Mohammad tycker att en regering som kallar sig själv feministisk borde visa det på ett tydligare sätt, något som hon framförde i debatten:

– Med respekt för begreppet feminism ska regeringen inte särbehandla flickor från andra flickor, sade hon och fortsatte senare:

– Ministern säger att hon vill inte att barn ska vara gifta i Sverige. Att vilja är en sak men att ta sitt ansvar som minister är något helt annat. Hon måste säga med rak arm att vi accepterar inte barnäktenskap, till exempel.

Ministern: Se över lagen

Flera gånger nickade Åsa Regnér instämmande kring det som Sara Mohammad framförde. Jämställdhetsminister poängterade flera gånger att hon på intet sätt accepterar barnäktenskap i Sverige, och att det 15 år efter Fadime-fallet fortfarande finns mycket att göra.

– Vi ser över lagstiftningen för att se om hedersmotiv bör vara grund för straffskärpning, sade Regnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.