Foto: TT

Åsa Romson: ”Producenterna har det främsta ansvaret”

SVT Nyheter har tidigare skrivit om att forskningen hur olika mensskydd påverkar kroppen är i det närmaste obefintlig och att någon granskning av produkterna inte har gjorts. Nu svarar klimat- och miljöminister Åsa Romson.

Kemikalieinspektionen är den myndighet som är ansvarig för tillsyn av olika mensskydd. Enligt dem finns det inga indikationer på att produkterna skulle innehålla några farliga ämnen.

Men klimat- och miljöminister Åsa Romson tycker ändå att man ska vara försiktigt som konsument och att kemikalielagstiftningen bör ses över.

Behövs bredare forskning

– Exponering av små mängder av farliga kemikalier under en längre period kan vara skadligt för människan, som lagstiftningen ser ut i dag ligger den efter. Därför behövs det mer och bredare forskning på de långvariga effekterna. Men det främsta ansvaret har producenterna, säger hon till SVT Nyheter.

Mensskydd är inte klassad som en kosmetisk produkt, om det skulle bli det innebär det andra krav och kontroller. I dag räknas bindor som vilken produkt som helst.

– Om mensskydd blir klassade som en kosmetisk produkt, så finns det krav på bland annat innehållsförteckning, vilket skulle underlätta för konsumenten. Som konsument är man ganska utlämnad, säger Åsa Romson.

Krav mot EU-kommisionen

Enligt Åsa Romson jobbar regeringen för att EU-kommisionen ska driva frågan och skärpa kemikalielagstiftningen för att alla relevanta risker med långvarig exponering av farliga kemikalier ska uppmärksammas.

– Det finns även andra möjligheter förutom skärpt lagstiftning, till exempel är högre krav på producenter viktigt och att lyfta fram giftfria alternativ.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer