Asbest i dricksvattenledningar

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra mil kommunala vattenledningar har eternitrör som innehåller asbest, kan Rapport i dag avslöja. Asbest är sedan länge förbjudet i byggmaterial, eftersom inandning av asbestfiber kan ge lungcancer. Nya undersökningar i Norge visar nu att även asbest i dricksvatten kan orsaka cancer, bl.a. magcancer.

Det är dock inte klart om halterna i dricksvatten kan bli skadligt höga, men minst en kommun, Hofors, har beslutat att byta ut sina asbeströr.

Börjar på 1950-talet

Historien om dricksvattenledningar av asbesthaltiga eternitrör började redan på 1950-talet. AB Eternitrör i Varberg spottade ut rör på löpande band, rör som köptes in av kommunerna och grävdes ner som vattenledningar i jorden. På den tiden trodde ju alla att asbest var ofarligt.

På 1970-talet uppenbarade sig sanningen: asbest var cancerframkallande. Den som andades in asbest riskerade lungcancer. Studier i USA talade samtidigt om att asbest i dricksvattnet kunde ge magcancer.

Togs inte på allvar

I Sverige tog man inte dessa larm på allvar. Det fanns ju inga entydiga bevis. Det fanns kommuner, som beslöt att byta ut rör, t.ex. Halmstad.

Men därefter blev det tyst om asbest i dricksvattnet. Flera som Rapport har talat med hävdar att frågan tystades ner.

Tage Tuvheden, tidigare VA-ingenjör vid Vattenverket i Trollhättan, berättar hur han 1974 förgäves försökte hindra sin kommun att lägga ner dricksvattenrör av asbest.

Olika uppfattningar

Mellan 1974 och 1995 arbetade Tage Tuvheden som VA-ingenjör vid Vattenverket i Trollhättan. Under alla år oroade han sig för den fyra kilometer långa huvudvattenledning, som Trollhättans stad mot hans vilja investerade i 1974. Vattenledningen var tillverkad av asbestcement, alltså av det cancerframkallande materialet eternit.

Men hans arbetsgivare, Trollhättans stad, har en annan uppfattning: Det är inget fel på rören och de läcker inte asbest. Och skulle de mot förmodan ändå göra det , så är asbesten i alla fall inte farlig, eftersom det rör sig om mycket små mängder. I detta får de också stöd av Livsmedelsverket.

223 kilometer

Rapport har ringt runt till vattenverkschefer i 31 av landets 290 kommuner. I 25 av de 31 kommunerna finns totalt 223 kilometer gamla eternitrör. I Varberg finns till exempel 27 km och i Kristianstad 70 km.

Bara i ett fåtal kommuner har eternitrören bytts ut.

Hofors i Gästrikland är en av dessa få kommuner där man är orolig för vad eternitledningarna kan ställa till med och nu tänker man byta ut rören.

-Eftersom det har varit en debatt när det gäller asbest i vatten så ligger det med i vår plan att vi byter den här inom de närmsta åren, säger vattenverkschefen Urban Ögren.

-Det togs ju prover som skickades till Kanada och det visade sig ju att det fanns asbest i vattnet, tillägger han.

Ingen forskning

I Sverige har ingen forskning gjorts om samband mellan cancer och asbest i dricksvatten. Det finns nästan inget skrivet i ämnet i Sverige. Det tas heller aldrig några prover på dricksvattnet i Sverige.

Det finns inte ens ett svenskt laboratorium i Sverige, som klarar av att ta sådana prover. Därför har ingen på 20 år intresserat sig för om dessa vattenledningsrör av eternit kan vara farliga eller ej. Däremot har frågan varit stor ända sen början av 70-talet både i USA, Kanada, Tyskland och Norge.

Norsk undersökning

Att högre halter av asbest i dricksvatten kan orsaka cancer visas av en studie i Norge.

För några månader sen publicerade det Norska Cancerregistret i Oslo en undersökning som bekräftade ett samband mellan överdödlighet i mag- och tarmcancer och asbest i dricksvattnet.

I studien har 700 norska fyrvaktare följts under flera decennier. Fyrvaktarna hade alla tidigare druckit vatten innehållande stora mängder asbest. De norska forskarna har nu kunnat konstatera, att magsäckscancer var tre gånger vanligare hos dessa fyrvaktare än hos normalbefolkningen.

Asbesten kom från eternittak, längs vilka fyrvaktarnas dricksvatten hade runnit och halterna var höga.

Efter avslöjandena uppmanar nu chefen för Sveriges Konsumentråd kommunerna att följa försiktighetsprincipen och omedelbart byta ut sina asbestledningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.