– Det här är bara prat det, här räcker inte, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf. Arkivbild Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lööf: Bara prat, räcker inte

Publicerad

Regeringen utlovar hårda tag mot brottslingar som bränner bilar. Men inga konkreta förslag om fler poliser ligger på bordet, vilket får högljudd kritik från borgerligt håll. – Det här är bara prat det, här räcker inte, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Regeringen utlovar hårda tag mot brottslingar som bränner bilar. Men inga konkreta förslag om fler poliser ligger på bordet, vilket får högljudd kritik från borgerligt håll. – Det här är bara prat det, här räcker inte, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf. 

Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade under en presskonferens på onsdagen att polisen ska prioritera utsatta områden. Men han nämnde inget konkret om fler poliser eller var dessa polisresurser ska komma ifrån.  

– Jag hade väntat mig konkreta förslag när det gäller den polisära närvaron, säger Lööf.

Kräver 2.000 poliser

Samtliga Allianspartier är sedan tidigare överens om att Sverige bör få ytterligare 2.000 poliser. Ygeman har dock inte velat bemöta kravet, utan hänvisat till att sådana beslut kommer i budgeten i höst. Liberalernas Roger Haddad framhåller att områdespolisen ”lyser med sin frånvaro” i de utsatta områdena.   

–  Vi vill att riksdagens beslut om lokala synliga områdespoliser verkställs, så har inte skett. Det olyckliga är att regeringen fortfarande tror att befintliga resurser inom polisen kommer hantera oroligheterna i de utsatta områdena och därtill problematiken med bilbränderna. Så är inte fallet eftersom poliserna redan idag tvingas prioritera bort vardagsbrott och annat, detta kommer allmänheten inte att acceptera i längden.

”Allvarlig kriminell epidemi”

Också före detta justitieminister Beatrice Ask anser att regeringen måste ge besked om fler poliser och samordna insatserna mot bilbränderna. 
– Det vi sett i Skåne under de senaste veckorna är en allvarlig kriminell epidemi. Det kräver polisinsatser, det kräver ett massivt arbete för att öka tryggheten. Man ska vara klar över att bakom alla de här bränderna så finns det också brottsoffer. Det är ett allvarligt angrepp på människor i de här områdena. Därför är det så viktigt att polisen arbetar massivt mot den här typen av kriminalitet. 

Ask påpekar också att det är viktigt att brotten utreds och att gärningsmännen lagförs, men att det också ytterst är en fråga om polisresurser.
– Det är viktigt att man faktiskt lyckas utreda de här brotten. Vi har väldigt dåliga resultat idag, man lyckas på många håll inte ens gripa någon. Kan man bara utreda och gripa misstänkta så kan man naturligtvis lagföra. Det krävs ordentliga insatser, det är akut och det är bråttom, och jag förväntar mig att regeringen faktiskt kavlar upp ärmarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer