Ask stöder polisens jakt på papperslösa

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommenterar justitieminister Beatrice Ask polisens kritiserade id-kontroller i jakt på människor utan uppehållstillstånd. Ask ser ingen anledning att vidta några särskilda åtgärder.

Kritiken har varit hård mot polisens arbetssätt i det så kallade REVA-projektet där polisen fått i uppdrag av regeringen att effektivisera arbetet med att få ut personer som saknar uppehållstillstånd från landet.

Polisen får bara göra id-kontroller om man har grundad anledning att anta att en person inte har uppehållstillstånd. Flera personer har dock berättat för SVT om ett mönster där polisen systematiskt kontrollerar enbart av anledningen att personen har utländskt utseende.

Politiker i flera av riksdagspartierna har varit skarpt kritiska till polisens arbetsmetoder och integrationsminister Erik Ullenhag har krävt att polisen går till botten med uppgifterna om att människor stoppas för identitetskontroll utifrån sitt utseende.

Helhetsperspektiv

Hittills har justitieminister Beatrice Ask avböjt att kommentera frågan, men nu säger hon till Ekot att hon tycker att det är bra att frågorna belyses. Dock har hon inte några planer på förändringar.

– Varje typ av mediediskussion leder inte till olika typer av åtgärder, säger Ask.

Hon säger att vittnesmålen från människor som känner sig kränkta väcker frågor men hon har inte planerat några särskilda åtgärder med anledning av det.

– För att göra en bedömning av om polisen arbetar enligt lagar och regler så måste man ha helhetsperspektivet, säger justitieministern till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer