Ask vill se strängare straff

Publicerad

Justitieminister Beatrice Ask (M) vill se ytterligare skärpta straff för bland annat allvarliga våldsbrott och för organiserad brottslighet.

Det sade Ask när hon inledde debatten om brott och straff på moderatstämman. Hon påpekade att regeringen redan skärpt flera straff.

– Men domstolarna har sänkt straffen genom att ändra praxis, sade Ask.

Bland förslagen på stämman finns också att straffrabatten för brottslingar i åldern 18-21 år ska tas bort.

– Det är dags att ställa krav på unga vuxna. Det är orimligt att man ska ha rabatt när man begår allvarliga brott, sade Ask.

Hon hävdade också att regeringen gjort de största satsningarna på polisen i modern tid, bland annat genom att antalet poliser ökat med 2.500.

– Nu måste rättsväsendet och polisen bli mer effektivt, sade Ask.

Partistyrelsen har föreslagit att polisen ska fokusera på två kärnuppgifter: utryckning och att utreda brott. Stämmoutskottet som behandlat förslagen vill dock att förebygga brott ska vara en tredje kärnuppgift.

Debatt väntas också om förslagen att överväga straffrabatt vid erkännande och utreda mildare straff för kronvittnen, som själva deltagit i brottsligheten.

Hårdare tag mot IT-brott

Ask vill också se hårdare tag mot olika brott på nätet. Hon vill inrätta ett nationellt IT-brottscenter hos polisen och en help-desk dit poliser som får in anmälningar om IT-brott kan vända sig och snabbt få experthjälp.

– Här måste vi göra mer. Värsta exemplet är när ungdomar hängs ut på nätet. Mobbning, skvaller och hat kryper ända in i barnkammaren, sade hon.

Ask vill också se skärpta straff för datorintrång och överväga särskild kriminalisering av identitetskapning. Ytterligare förslag är att skärpa straffen för bedrägeri, bland annat på internet. Antalet anmälda bedrägerier med hjälp av internet har ökat med 43 procent mellan 2011 och 2012, enligt Brottsförebyggande rådet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.