Julian Assange tar skydd på Ecuadors ambassad Foto: Scanpix

Har tagit skydd på Ecuadors ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaksgrundaren ska överlämnas till Sverige de närmaste veckorna, men nu söker Assange skydd i Sydamerika.

Julian Assange ska enligt ett beslut från Högsta Domstolen i London utvisas till Sverige. Men nu kan följetongen ta en ny vändning. Enligt Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino, så har Assange sökt politisk asyl i landet.

-Ecuador undersöker just nu en förfrågan, säger ministern till reportrar i Quito.

Fallet Assange

Enligt flera brittiska medier har Assange tagit sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London.

Skyddas av ambassaden

Enligt ett officiellt uttalande från ambassaden så kommer Assange att erbjudas skydd på ambassaden tills dess hans asylansökan prövat. Det är oklart hur lång tid ett sånt förfarande tar.

I uttalandet påpekar också regeringen att asylförfrågan inte ska tolkas som att Ecuador lägger sig i rättsprocessen i Sverige.

”Påverkar inte utredningen”

När SVT når Julian Assanges svenska advokat Thomas Olsson, så känner han inte till det hela. Han tror dock inte att ansökan påverkar den svenska utredningen.

-Utifrån min synvinkel så tror jag inte att utredningen påverkas av detta. Frågan är om själva överlämnandet kan komma att påverkas. Men det vet jag inte, säger han.

Supreme Court i London har meddelat att Assange kommer att överlämnas till Sverige. Den domen verkställs inom en vecka, därefter har svenska myndigheter tio dagar på sig att hämta Assange.

Förvånande att han tog sig in

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Stockholms universitet och Försvarshögskolan, tycker att det är märkligt att Assange lyckades att ta sig in på Ecuadors ambassad, med tanke på den europeiska arresteringsordern som landet är skyldigt att effektuera.

-Storbritannien borde ju ha sett till att han inte kliver in på en främmande ambassad och får skydd där, säger han.

Bring tycker också att det är förvånande att Ecuador tagit emot Assange överhuvudtaget.

-De latinamerikanska länderna är visserligen generösa med diplomatisk asyl, att man tillåter folk ta skydd på deras ambassader, men det är en praxis som inte är annat än regionalt accepterad, säger han.

Kan bli bisarr situation

Enligt Ove Bring är inte ambassadområdet ecuadorianskt territorium, men det är skyddat diplomatiskt. Det innebär att brittisk polis inte kan ingripa på området. Å andra sidan kan inte Assange ta sig ifrån området heller.

-Den bisarra situationen kan uppstå att han tvingas stanna och leva på ambassaden i åratal. Det finns sådana exempel tidigare i historien.

Han säger att det mycket väl också kan bli så att Ecuador efter att ha undersökt Assanges begäran om asyl väljer att inte bevilja den.

-Då kommer de att låta honom lämna ambassaden. Då är vi tillbaka vid ruta ett igen, säger Ove Bring.

Erbjöd fristad 2010

Ecuador har redan tidigare visat sig vänligt sinnade till Julian Assange. I slutet av november 2010 meddelade landets vice utrikesminister Kintto Lucas att Assange erbjöds en fristad i Ecuador. Erbjudandet drogs dock tillbaka redan en dag senare av Ecuadors president Rafael Correa, som samtidigt anklagade Wikileaks för att bryta mot lagen i samband med att Wikileaks släppt amerikanska diplomatiska dokument.

”Inget formell erbjudande har utfärdats till Julian Assange”, skrev presidenten Correa då.

Misstänkt för våldtäkt

Julian Assange är häktad i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande under ett besök i Sverige 2010.  Sedan dess har hans fall kantats av flera turer. Assanges advokater har flera gånger uttryckt oro för att Assange kan skickas till USA om han överlämnas till Sverige. Men enligt juridiklektor Christoffer Wong, expert på processrätt, är det osannolikt.

Under hela den utdragna rättsprocessen har Assange suttit i husarrest. Glansen kring hans person har gradvis falnat. Flera av de redaktioner han tidigare samarbetat med har tagit avstånd från honom. Wikileaks har sargats av inre konflikter och flera stora betalningsförmedlare har blockerat donationer till verksamheten.

Assange och Wikileaks

* Wikileaks grundades av australiern Julian Assange 2006 för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten.

* Tusentals hemligstämplade dokument, främst amerikanska, har lagts ut på sajten.

* Bland Wikileaks viktigaste avslöjanden finns amerikanska militärens mord på civila och tortyr av irakiska fångar.

* I slutet av november 2010 efterlystes Assange av Sverige, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Han greps senare i Storbritannien.

* Efter nästan ett års juridisk långbänk beslutade High Court i London den 2 november att Assange kan utlämnas till Sverige.

* Brittiska HD har därefter prövat om den svenska åklagarmyndigheten har behörighet att utfärda en arresteringsorder och funnit att så är fallet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet