Astma ökar bland barn

Uppdaterad
Publicerad

Astma och allergi ökar bland barn. Det visar en nationell rapport om barns miljö och hälsa som presenteras i dag.

2003 hade 6 procent av 4-åringarna en diagnostiserad astma, 2011 var siffran 9,5 procent.

Bland 12-åringar har antalet drabbade ökat från 6,4 procent 2003 till nästan 9 procent 2011. I den sistnämnda gruppen har även allergisnuva och födoämnesallergi ökat.

Men rapporten visar också att barn oftare skyddas mot solen och exponeras mindre för tobaksrök än tidigare.

Astma vanligaste sjukdomen

Förekomsten av astma och andra allergirelaterade sjukdomar har ökat markant sedan mitten av 1900-talet. Astma är numera den vanligaste kroniska sjukdomen i barndomen.

Passiv rökning, luftföroreningar och fuktproblem i boendemiljön är miljöfaktorer som påverkar risken för att utveckla astma, enligt rapporten.

Passiv rökning värst

Passiv rökning är den miljöfaktor där man kan se det tydligaste sambandet. En sak som sticker ut är att andelen barn som har minst en rökande förälder minskar i stora grupper men ligger på en hög nivå i vissa. Den grupp som har högst ökning av antalet astmafall är familjer med låg utbildning, och där visar undersökningen att cirka 40 procent av barnen har minst en rökande förälder.

–Så de är framför allt i de socioekonomisk utsatta grupperna som astman ökar, säger Mattias Öberg, docent vid Karolinska Institutet och projektledare för rapporten.

Buller också ett växande problem

Enkätsvaren visar också att allt fler barn störs av buller.

Rapporten har gjorts av Institutet för miljömedicin (IMM) vid Karolinska institutet på uppdrag av Socialstyrelsen.

Sammanställningen grundar sig på 36.000 enkätsvar från barn och deras vårdnadshavare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.