En spruta laddas med covid-19 vaccin från Astra Zeneca vid SUS vaccinationcentral i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Astra Zeneca-vaccineringen stoppas tillfälligt – det här är vad vi vet och inte vet

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal länder har stoppat vaccineringen med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 efter rapporter om allvarliga, misstänkta biverkningar. Vad vet vi om dem? Och påverkar den uppkomna situationen Sveriges vaccinmål? SVT Nyheter sammanfattar vad vi vet just nu, om vaccinet och följderna.

Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget och vaccintillverkaren Astra Zeneca har den senaste veckan orsakat en mängd rubriker över hela världen. Nu väntar många, inklusive företaget, på vad Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA kommer fram till i sin utredning om misstänkta biverkningar.

Det här är vad vi vet

  • Bland de över 20 länder som hittills vidtagit åtgärder har vissa pausat all vaccinering medan andra har stoppat användningen av en särskild leverans, så kallad batch. Några har skjutit vaccinstarten på framtiden.
  • De misstänkta biverkningarna som drabbat ett fåtal personer i Europa har innefattat blodpropp (tromboser) i kombination med låga nivåer av blodplättar (trombocytopeni).
  • Det totala antalet vaccindoser som givits uppgår till 17 miljoner.
  • I Sverige har inget fall av de aktuella biverkningarna rapporterats in.
  • Enligt vaccinsamordnare Richard Bergström är det främst vårdpersonal och äldreomsorgspersonal som har vaccinerats med Astra Zenecas vaccin i Europa.
  • Folkhälsomyndighetens beslut att pausa vaccinationerna beskrivs som en försiktighetsåtgärd, och kommer att gälla till dess att EMA:s utredning är klar.
  • Både EMA, WHO och Astra Zeneca har tidigare framhållit att vaccinet är säkert och att det inte finns någon bevisad koppling mellan det och de rapporterade blodpropparna.
  • Besked från EMA väntas på torsdag.
  • Flera regioner larmar om att det kommer att bli svårt att nå målet. Några vill se en ändring i vaccinationsordningen så att fler får en första dos före att personer får sin andra spruta, rapporterar DN.

Det här vet vi inte

  • Om det finns ett orsakssamband mellan vaccinering med Astra-vaccinet och de ovanliga och allvarliga incidenterna som har rapporterats. Det är vad EMA just nu utreder.
  • Hur eller om de nya misstänkta biverkningarna kan komma att påverka vaccinationsarbetet när det gäller Astra Zenecas vaccin – eller vilka grupper som rekommenderas vaccinet.
  • Oklart om Sveriges vaccinmål – att alla över 18 år ska ha erbjudits vaccin före halvårsskiftet – kan vara på väg att ändras. Det pågår en dialog mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Socialminister Lena Hallengren (S) utesluter inte att målet kan komma att justeras, men uppger för SVT Nyheter att det beror på hur mycket vaccin vi får.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.