Foto: Adam Warzawa, EPA / TT

Astra Zeneca om biverkningarna: Inte förväntat

Uppdaterad
Publicerad

Två regioner stoppar tillfälligt vaccineringen av vårdpersonal efter larm om misstänkta biverkningar som kopplas till vaccinet från Astra Zeneca.

Läkemedelsjätten förvånas över den höga andelen vaccinerade som fått symptom.

– Det stämmer inte överens med vad vi har sett, säger Andreas Heddini, medicinsk chef för Astra Zeneca i Norden.

På fredagen tryckte Region Sörmland på stoppknappen. Dagen innan vaccinerades totalt 400 sjukhusanställda med Astra Zeneca-vaccinet – 100 rapporterades sedan ha fått misstänkta biverkningar som till exempel feber.

– Vi stoppar dels för att vi ska utreda men också för att vi inte ska få en för ansträngd personalsituation, säger Magnus Johansson, medicinansvarig i regionen, till SVT Nyheter.

Även Region Gävleborg har beslutat om att tillfälligt pausa användningen av vaccinet och dessutom larmar Region Jönköpings län om överraskande många misstänkta biverkningar efter en större vaccinationsinsats på drygt 500 personer.

”Inte bra”

Andreas Heddini, medicinsk chef för Astra Zeneca i Norden, beklagar personalbortfallet i regionerna.

– Nej, det är inte bra. Det verkar ha varit en större andel med biverkningar än vad som är förväntat. I studier har vi sett att någonstans runt 10 procent av de som vaccineras förväntas få biverkningar av det här slaget, säger han.

Läkemedelsjätten ska nu följa upp regionernas larm om misstänkta biverkningar.

– Den här typen av biverkningar är förväntade och vi för nu en tät dialog med de här regionerna för att närmare förstå vad som har hänt, säger han.

”Största allvar”

Heddini vill inte spekulera om vad som kan vara orsaken bakom den höga frekvensen av misstänkta biverkningar. Men det finns ingen anledning att vara orolig, säger han.

– Vi tar allt som har att göra med vaccinets säkerhet på största allvar. Men vårt vaccin har nu givits till många miljoner världen över och även i kliniska prövningar och där har vi inte sett några riktigt allvarliga biverkningar.

TT: Man vet att det är vanligt med biverkningar efter vaccinering. Är det dåligt planerat av regionerna att vaccinera så många samtidigt?

– Jag tror inte att det handlar om det. Som jag förstår det har regionerna tagit höjd för det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet