Foto: SVT

Asylsökande har flyttat in i modulhusen

Uppdaterad
Publicerad

Asylsökande i Västervik har nu flyttat in i de nya bostadsmodulerna som bildat modell för ett 30-tal intresserade kommuner. I dag fick nyinflyttade Ghada Bostuji besök av bostadsministern.

– Det är ett bra hus. Det känns bekvämt för familjen och jag tycker den här idén är väldigt bra. Jag saknar ingenting, säger Ghada Bostuji från Syrien som är en av de nyinflyttade.

Det är en öppen planlösning, med stort kök och vardagsrum. Hon och hennes man har ett sovrum och deras tre barn delar på det andra sovrummet. Även badrummet känns väldigt rymligt med tvättmaskin och torktumlare. Det enda som avslöjar att det är sammanbyggda moduler är de skarvarna i golvet som täckts med metallister.

– Kommer ministern nu? undrar hon och strax knackar det på dörren.

Priset per asylsökande halveras

Det är ett experiment, ett samarbete mellan en kommun och Migrationsverket. Åtta lägenheter fördelade på fyra modulhus beräknas kunna rymma ett 50-tal asylsökande. Det är Västerviks kommunala bostadsbolag som nu hyr ut bostäderna till Migrationsverket på mellan sex och tio år. Jämfört med dyra korttidskontrakt som Migrationsverket har på många håll i landet beräknas priset per asylsökande och dygn halveras med Västerviksmodellen.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) får en rundvandring i hennes lägenhet. Efteråt sammanfattar han sina intryck i ett ord.

– Kvalité, säger Kaplan (MP).

De nyinvigda bostadsmodulerna i Ankarsrum, strax utanför Västervik, har kostat kommunen 11,6 miljoner kronor att bygga. Kritik mot modulerna har kommit från Svensk byggindustri som menar att det blir väldigt dyrt jämfört med att bygga permanenta hus. Tillsammans med byggföretaget Veidekke beställde de en rapport i våras som kom fram till att bostadsmodulerna blir en dyr historia för kommunerna.

– Det här skulle bli de sämsta bostäderna till de högsta kostnaderna någonsin, dyrare än att bo i än Turning Torso, sade Lennart Weiss, kommersiell chef på Veidekke.

– Vi ser här en lösning som verkar fungera både ekonomiskt men också integrationsmässigt och de som kritiserar får komma upp med egna lösningar. Här har man faktiskt hittat en modell som många andra kommuner vill ta efter, säg Kaplan (MP).

Vill öppna eget

Enligt Akko Karlsson (MP), vice ordförande Västerviks byggnadsnämnd, finns det mervärden som vida överstiger den höga prislappen.

– Det hade annars inte funnits någon som velat bygga i den här delen av kommunen. Nu får vi bostäder som kan användas till annat när kontraktet med Migrationsverket löper ut. Äldreboende eller ungdomsboende, säger hon.

– Den stora vinsten för kommunen är att vi får vara med i ett tidigare skede och påverka var boendena hamnar i kommunen. Att de hamnar där förutsättningarna för integration är som bäst, säger kommunalrådet Tomas Kronståhl (S) i Västervik.

I grannhusen har just två syriska läkare och en tandläkare flyttat in. Kommunen hoppas att mottagandet blir så bra att de kommer att vilja stanna och inte dra vidare till storstäderna om de får asyl.

Ghada Bostuji har redan bestämt sig för att hon vill stanna. Tillsammans med sin man drömmer hon om att driva eget.

– Jag vill öppna en butik eller livsmedelsaffär som lagar och säljer arabisk mat och arabiska bakverk, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.