Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Asylsökande ska åldersbedömas tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket ska bedöma åldern på ensamkommande barn mycket tidigare i asylprocessen. Det föreslår regeringen i dag.

– Vi har haft problem med att bedömningarna kommer sent i processen vilket innebär att de som är över 18 år bor med de som är under 18 år i barnboenden och det är fel i både ur säkerhetssynpunkt och ur ekonomisk synpunkt, säger Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister.

Regeringen överlämnar i dag förslag på ändringar i utlänningslagen som innebär att Migrationsverket ska bedöma en persons ålder tidigare i asylprocessen än vad som görs i dag.

Medicinsk åldersbedömning

Lagändringen föreslås träda i kraft första maj och innebär också att den asylsökande ska erbjudas att genomgå en medicinsk åldersbedömning innan Migrationsverket fattar ett tillfälligt beslut om den sökande bedöms vara vuxen.

Det tillfälliga åldersbeslutet ska även kunna överklagas till domstol.

Dröjt länge

Moderaterna är positiva till lagändringen men tycker att regeringen har dröjt alldeles för länge med att införa tidigare åldersbedömningar.

– Det här är ju något som Moderaterna har drivit under lång tid så vi tycker att det är positivt att det äntligen kommer men det borde ha funnits redan under 2015 när 35.000 ensamkommande sökte sig till Sverige, säger Johan Forssell (M), riksdagsledamot.

Morgan Johansson anser däremot inte att det är den nuvarande regeringens fel att det har dröjt.

– Ett problem har varit att det inte funnits möjlighet att göra medicinska åldersbedömningar, därför det systemet spårade ur under den gamla regeringen. Nu har vi återupprättat det och kommer kunna komma igång igen med medicinska åldersbedömningar under mars månad vilket är en viktig del i processen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer