• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: SVT

Åtal för grova bedrägerier med e-legitimation

Publicerad

Två kända finansmäns konton kapades och 5,5 miljoner kronor flyttades till ligans olika konton. Nu åtalas tolv personer för grova bedrägerier med e-legitimation.

Inloggning i bank via e-legitimation har snabbt blivit populärt och tjänsten ska vara säker. Men alla led i kedjan runt e-legitimation är inte helt säkra. Det visar ett snillrikt bedrägeri mot två kända svenska finansmän. Deras konton länsades efter att ett antal unga bedragare överlistat systemet.

Totalt misstänks tolv personer för inblandning i härvan.

– Brottsmisstanken är grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott och totalt har det försvunnit 5,5 miljoner kronor. Vi har bara lyckats hitta en mindre del av pengarna som har kunnat säkras, säger åklagareJonas Svanfeldt till SVT Nyheter.

Hämtades ut på livsmedelsbutiker

Bedragarna beställde e-legitimationer för finansmännen som skickades av Telia med rekommenderade brev till deras respektive hemadresser. De misstänkta har sedan, förmodligen, tagit breven ur postlådorna och sedan lyckats hämta ut e-legitimationerna på postens utlämningsställen, en Ica-butik och en Coop-butik i Stockholms-området.

– De har tagit pengar från en persons skattekonto och från den andres internetbank. Med hjälp av e-legitimationerna, har de sedan öppnat nya bankkonton. Pengarna har sedan förts över till ytterligare bankkonton och företag, både i Sverige och utomlands, säger åklagaren Jonas Svanfeldt.

Polisen började utreda fallet när finansmännen anmälde att de fått försändelser om att de öppnat bankonton i SBAB Bank.

Huvudmannen, en 23-årig man, gick kort efter bedrägeriet och köpte en Bentley för 750.000 kronor, som har tagits i beslag.

Polis kritiserar dåliga id-handlingar

Hur 20-åringarna lyckades få ut de rekommenderade breven, som alltså var adresserade till två män i 55 till 65-årsåldern, lyckades polis och åklagare aldrig reda ut eftersom butikernas kamerainspelningar har raderats.

Polisen har även hört butiksbiträdena, men de kommer inte ihåg när de lämnade ut de rekommenderade breven.

Polisen har tidigare kritiserat svenska id-handlingar för att de är så lätta att förfalska.

Förtydligande

I en tidigare version av texten omnämndes att de misstänkta bedragarna använt bank-id för att länsa finansmännens konton. Vi vill förtydliga att det som använts är e-legitimationer från Telia som de åtalade kommit över. E-legitimationer är en form av bank-id, men eftersom bank-id också är ett varumärke vill vi förtydliga att det handlar om Telias liknande tjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.