Åtal i Borås för andeutdrivning

Publicerad

I flera år kränktes och misshandlades en i dag 14-årig flicka av sin styvmamma och pappa.

Hon fick sitt långa hår avrakat, låstes in och utsattes för andeutdrivningar för att hon skulle befrias från de onda andar och demoner som hade besatt hennes kropp.

På fredagen åtalades både pappan och styvmamman för grov fridskränkning, grov misshandel och olaga frihetsberövande.

Tillsammans med dem åtalades en pastor i en liten kristen församling i Borås för medhjälp till grov fridskränkning, grovt olaga tvång, olaga frihetsberövande samt misshandel.

”Hon var en häxa”
Behandlingen av flickan byggde på föreställningen att hon var en häxa, skriver Åklagarmyndigheten på sin hemsida.

Hon har berättat om olaga frihetsberövande genom inlåsning och hopbundna fötter. Hon ska vidare ha misshandlats vid tortyrliknande förhör och bränts med en glödgad kniv samt utsatts för våldsamma riter och andeutdrivningar.

-Flickan berättar om mer eller mindre dagliga kränkningar som hon fått utstå. Hon har varit fången i sitt eget hem och tvingats till olika saker under flera månaders tid. Till exempel har hon inte fått komma närheten av sina småsyskon eller vidröra saker i bostaden för de har trott att hon smittar ondska, uppger åklagare Daniel Larson på hemsidan.

Flickan är sedan oktober 2010 då misshandeln uppdagades placerade i ett fosterhem.

-Hon mår efter omständigheterna bra. Hon har repat sig, men det hon utsatts för har självklart satt djupa spår, säger åklagaren.

Utöver pappan och den häktade styvmamman åtalas en pastor i Borås. Och fler åtal väntar.

-Det är även en pastor i Malmö som är misstänkt och för närvarande befinner sig utomlands, säger Daniel Larson.

Fler har drabbats
Åklagare Daniel Larsson tror att det kan finnas fler liknande fall i Sverige, där ett ensamt barn hamnat i onåd inom familjen och beskylls för häxerier.

-Tyvärr är hon nog inte ensam. Det är en känsla man får när man kommit i kontakt med den här föreställningsvärlden där det är en accepterad syn att barn kan vara häxor vars ondska ska drivas ut. Och det verkar inte vara något anmärkningsvärt, det får mig att tro det kanske inte är en så isolerad företeelse att det bara poppat upp en gång i Borås, säger Daniel Larsson till TT.

Han berättar att utredarna fått en rapport från UD om situationen i pappans och styvmammans hemland Kongo Kinshasa. Rapporten berättar om 10.000-tals gatubarn i huvudstaden och en stor del av dem har fördrivits från sina hem efter att ha beskyllts som häxor och besatta av demoner.

-Detta är ett problem i hemlandet och den föreställningsvärlden har de tagit med sig hit till Sverige.

Det är en blandning mellan äldre folktro och kristendom. När det händer något dåligt i livet orsakas det av någon och då är det lätt att anklaga ett värnlöst barn.

Pastorn som åtalas ses som en andlig vägledare och anlitades av familjen. När inte han lyckades fördriva demonerna åkte familjen till Malmö och en kvinnlig pastor där som ansågs ha en större gudskraft. Hon befinner sig utomlands men kommer att åtalas när hon är tillbaka i Sverige.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer