– Det kan aktualisera brott som svindleri eller grov marknadsmanipulation, säger Aktiespararnas jurist Sverre Linton i en kommentar till kartläggningen. Foto: SVT

Åtalas för penningtvätt av miljarder – kopplas till börsraketens kraschade jätteaffärer

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka väntas det största åtalet i mobilhärvan, Sveriges och EU:s största momsbedrägeri. Nyligen väcktes också åtal om penningtvätt av miljardbelopp i samma härva – hos ett bolag som också kan kopplas till affärerna runt den kraschade börsraketen Aegirbio.

Det gäller grov näringspenningtvätt som omfattar över tre miljarder kronor som enligt åtalet kommer från just momsbedrägerierna.

SVT:s granskning visar att aktörerna bakom bolaget även varit aktiva i affärerna kring Aegirbio – närmare bestämt i det Gävleföretag som ansvarade för avtal och leverans av de jätteordrar som härom året fick 25 000 småsparare att göra Aegirbio till en kursraket.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Både ordrarna och börskursen kraschade efter att SVT avslöjat kopplingar till mobilhärvan. Just nu granskas Aegirbio av Börsens disciplinnämnd, som fick in en anmälan för Nasdaq strax före jul med ett yrkande om avnotering.

”Kan handla om svindleri”

Aegirbio har skyllt alla oklarheter på sin tidigare partner i Gävle, men SVT:s genomgång visar att Aegirbios ledning själva undvek att informera om att leveranser inte kom igång som avsett – och i stället spred en bild av en växande produktion och efterfrågan.

– Det kan aktualisera brott som svindleri eller grov marknadsmanipulation, säger Aktiespararnas jurist Sverre Linton i en kommentar till kartläggningen.

vd-kopplat bolag vinnare

Medan många småsparares pengar gick upp i rök när Aegirbio rasade, så fanns det en ägare som sålde i så god tid att man tjänade nästan en kvarts miljard på försäljningen. Det var ett ägarbolag som i sin tur ägdes av ett amerikanskt bolag – där Aegirbios ena grundare och nuvarande vd Bradley Messmer är en stor ägare.

Messmer har hävdat att försäljningen inte ska klassas som insiderhandel eftersom han inte hade någon formell position i ägarbolaget, men SVT:s granskning visar att personer inom både det svenska och amerikanska ägarbolaget kan kopplas till Messmer på olika sätt.

Aegirbios ledning har sedan en tid avböjt alla frågor från SVT med hänvisning till ”starkt vinklade negativa publiceringar”. Man har dock tidigare, liksom aktörerna i mobilhärvan, tillbakavisat alla anklagelser om oegentligheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

BUDSKAPEN FRÅN BÖRSRAKETEN – DÅ OCH NU

  • När Aegirbio presenterade sin första stororder i juli 2021 hette det att den skulle levereras ”snarast”. Den andra jätteordern skulle levereras under ”augusti till oktober”. Och den 24 augusti skrev man att bolaget ”fram till dags datum sålt tester för ca 900 miljoner”.
  • Men då hade fortfarande ingen av jätteordrarna börjat levereras. 
  • En första leverens gjordes dock några veckor senare. I ett pressmeddelande hette det att testerna var ”på väg ut till de thailändska konsumenterna” och att ”vi ser att våra produkter nu används i stor skala”. 
  • I själva verket hade leveransen inte kommit in i Thailand – utan stannat i tullen där den skulle ligga kvar tills den senare skickades tillbaks till Sverige. Det fick omgivningen dock inte veta förrän två och en halv månad senare. 
  • En liknande fördröjning sker i budskapen om Aegirbio produktionsvolymer. I juli heter det att man ”säkrar produktionskapacitet” för att kunna leverera upp till nio miljoner tester i månaden från augusti, för att möta efterfrågan.
  • Och i augusti förklarar vd:n för Dagens Industri att ”Just nu producerar vi i princip för fullt för att kunna leverera under resten av hösten”. 
  • Av bolagets senare rapportering framgår dock att produktionen aldrig kom i närheten av nio miljoner tester per månad. I den senaste delårsrapporten från november 2022 uppges lagret vara drygt en miljon tester. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kraschade börsraketen Aegirbio

Mer i ämnet