Lagändringar kring hur mycket alkohol man får har druckit innan man styr en båt ställer till förvirring. Foto: Scanpix

Åtalas för sjöfylla – fast frun körde

Uppdaterad
Publicerad

En man i Bohuslän som druckit några starköl åtalas för sjöfylleri, trots att det var hans nyktra fru som körde båten. Enligt sjölagen kan en passagerare ombord fällas för sjöfylleri men många känner inte till reglerna.

-Det är en bedömningsfråga som man får avgöra från fall till fall. Sjölagen säger att om man är befälhavare eller fullgör en väsentlig uppgift ombord då gäller lagstiftningen även de personerna, säger Rino Carlsson vid sjöpolisen i Stockholm.

Sedan två år tillbaka gäller samma nykterhetsgräns för båtar som för bilar, alltså högst 0,2 promille alkohol.

Men lagen ställer till tolkningsproblem och många har försökt kringgå den genom att sätta någon annan vid ratten.

Vem har ansvar?

I ett uppmärksammat fall i Norrtälje frikändes en 27-årig man från sjöfylleri sedan han satt sin sjuårige pojke i knät.

Enligt Hugo Tiberg, professor i sjörätt vid Stockholms universitet, betraktas ofta den som styr som befälhavare, trots att det kan vara den som navigerar som bär ansvaret. Det blir en bedömningsfråga för polis och domstol.

-Tidigare skulle man bedöma vilken nykterhet som krävdes för varje särskild roll ombord. Nu har man fört över regler som gäller på vägarna till sjön och så tror man att den som håller i ratten har ansvaret, säger han.

Upprörda

Enligt Sjöpolisen används lagen allt oftare.

-Den har blivit allt mer aktuell eftersom vi ser att man medvetet sätter någon annan bakom ratten, säger Rino Carlsson.

Men många känner inte till reglerna och det finns fall där bedömningen inte är glasklar.

Thure Andersen polisanmäldes för sjöfylleri sedan han gett hustrun Gunilla, som styrde båten, råd om att lägga i backen. Han är upprörd över polisens agerande.

-Alla jag har berättat det för bara skrattar. Det är så dumt. Min hustru blev i princip omyndigförklarad och jag tror det är många som inte vet om att det är så här, säger Andersen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.