Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör klimataktivisten Tina om varför hon fortsätter sitta på motorvägar – trots rättegångar och familjens avståndstagande: ”Mina syskon pratar inte med mig längre” Foto: Polisen och Lars Lyrfelt/SVT

Återställ våtmarker vill rädda klimatet – dömda för över 100 brott

Uppdaterad
Publicerad

De skapar kaos i trafiken i sin kamp för klimatet. SVT:s kartläggning visar att personer inom Återställ våtmarker är dömda för över 100 brott de senaste åren – och nu väntar nya protestaktioner.

– Det är värt att sätta sig på en motorväg och riskera fängelse, säger klimataktivisten Tina, 30.

I tisdags genomförde aktivistgruppen Återställ våtmarker en ny vägaktion på Essingeleden i Stockholm – mitt i rusningstrafiken.

Men aktionen var bara en försmak inför den så kallade ”week of action” som inleds på fredag.

Tina, som anslöt till organisationen förra året, har stormat en fotbollsmatch, ”Let’s Dance”-finalen och blockerat vägar. Nyligen dömdes hon för fem sabotage och ett fall av sabotage mot blåljusverksamhet, straffet blev villkorlig dom och dagsböter.

Ambulanser försenades

– Det är surrealistiskt att det är jag som står här. Jag vill se våra makthavare och politiker ställas inför rätta och dömas för sabotage, säger Tina.

I domen framgår det att en av vägaktionerna resulterade i att två ambulanser som transporterade patienter försenades ”vilket kan medföra stora risker för enskilda personers hälsa”.

”Oj, är det så många”

SVT:s kartläggning visar att 52 klimataktivister kopplade till Återställ våtmarker har dömts för 105 brott efter protestaktioner de senaste åren, vanligast är sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten. Det totala bötesbeloppet för aktivisterna är över 400 000 kronor.

– Oj, är det så många. Fredlig civil olydnad och fredligt motstånd har alltid varit en avgörande faktor för att skapa stora förändringar genom historien. Det är en vital del av demokratin, säger grundaren Helen Wahlgren.

52 klimataktivister – 105 brott

SVT Nyheter har gått igenom domar för 52 personer kopplade till Återställ våtmarker gällande aktioner de senaste åren. Det handlar om 28 kvinnor och 24 män med ett åldersspann på 18-75 år, genomsnittsåldern är 41 år. 

Tillsammans har personerna dömts för 105 brott. De vanligaste brotten är ohörsamhet mot ordningsmakten, 42 brott, och sabotage, 25 brott.

Totalt har personerna dömts till dagsböter på över 400 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.