Foto: SVT

”Att avveckla kolkraften vore en enorm värdeförstöring”

Uppdaterad
Publicerad

– Att avveckla Vattenfalls brunkolsverksamhet vore en enorm värdeförstöring, menar Dagens Industris politiske redaktör P.M. Nilsson i en debatt i kvällens Agenda. Men Vänsterpartiets energipolitiske talesperson Jens Holm menar att avveckling är den bästa metoden för miljön.

Att Vattenfall ska göra sig av med sin omfattande brunkolsverksamhet i Tyskland är de flesta svenska politiker överens om. Men på vilket sätt det ska göras råder det delade meningar om. Frågan är om den ska avvecklas eller säljas vidare. 

– Vi i vänsterpartiet kommer göra allt vi kan för att kolet ska ligga kvar under marken och att Vattenfall inte säljer det här till en oseriös ägare som bara tänker kort profit med växande utsläpp som följd, säger Jens Holm (V).

Agenda

– Jag vet inte hur många miljarder man skulle förlora på att avveckla. Men någonstans mellan 30 och 40 miljarder uppskattar man att värdet ligger på, säger P.M. Nilsson.

Beslut för svenska politiker

Vattenfalls kolkraftverk producerar i dag tio procent av Tysklands energi och släpper ut mer koldioxid än hela Sverige varje år. Eftersom Vattenfall är ett statligt bolag blir avvecklingen ytterst ett beslut för de svenska politikerna.

Men varken representanter för Miljöpartiet eller Socialdemokraterna vill ställa upp för en intervju i SVT:s Agenda. Båda partierna hänvisar till att frågan bereds för tillfället. Inte heller något av Allianspartierna vill debattera frågan eftersom regeringspartierna vägrar.

Oklart om Socialdemokraterna vill sälja

Om Socialdemokraterna vill sälja eller avveckla kolkraften är oklart. Men Miljöpartiet har tidigare gjort stort nummer av att Vattenfall inte bör sälja till ett företag som fortsätter gräva upp och bränna brunkol. Det håller Vänsterpartiet med om. I kvällens Agenda menade partiets energipolitiske talesperson Jens Holm att merparten av världens kolreserver måste ligga kvar i marken.

– Annars blir det helt omöjligt att förhindra att jorden värms upp för mycket. Om vi inte kan avveckla kolkraften i ett modernt land som Tyskland med ett företag som ägs av svenska staten till hundra procent. Var ska vi då i världen kunna avskaffa den fossila energin. Det innebär inte att man stänger ner några kraftverk över en natt. De ska avvecklas succesivt till omkring år 2030, säger Jens Holm.

Alliansen vill sälja

Allianspartierna vill att kolkraften i Tyskland säljs. Det är också Dagens Industris politiske redaktör P.M. Nilssons linje.

– Tyskland är en ledande nation i världen på klimatomställning. Det är en nation som har sagt att man ska avveckla även den fossila kraften. Men man har sagt att man först ska avveckla kärnkraften. Nu gör man det och då säger man att man inte kan avveckla både det fossila och kärnkraften på samma gång. Jag tycker att vi måste respektera den tyska uppfattningen. Vi kan inte som ett utländskt multinationellt företag sätta oss över deras demokratiska process, säger P.M. Nilsson.

– Den riktigt stora faran är om Vattenfall öppnar nya dagbrott och bryter ny brunkol i Tyskland. Då får vi gigantiska utsläpp. Vattenfall kan bestämma sig för att låta brunkolet ligga kvar under mark, säger Jens Holm.

V vill att riksdagen bestämmer

Vänsterpartiet vill nu att frågan ska behandlas av riksdagen via ett utskottsinitiativ. Och Jens Holm tror att man skulle kunna få med sig Allianspartierna för en avveckling av kolkraften i Tyskland.

– Jag tror att alla partier i Sveriges riksdag är intresserade av att granska en sån här tänkbar affär och att man vill underställa det här riksdagen så att vi kan diskutera och rösta om det, säger Jens Holm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet