Arkivbild. Sjuksköterskan Lena Ihr ger Kerstin Wilson en influensaspruta. Foto: Scanpix

Även vaccinerade vuxna drabbas av narkolepsi

Publicerad

Läkemedelsförsäkringen har ännu inte avgjort om vuxna ska få läkemedelsskadan erkänd som narkolepsi.

Det visar en ännu opublicerad studie som Franska Läkemedelsverket lagt ut på sin hemsida.

I Sverige väntar nu ett 40-tal vuxna på beskedet om de kan få ersättning eller inte. Hiittills har 143 barn och unga upp till 19 år fått narkolepsin godkänd som en läkemedelsskada efter att ha vaccinerats med Pandemrix. De som har fyllt 20 år får däremot inget besked av Läkemedelsförsäkringen.

Varför har ni inte avgjort om de vuxna ska få narkolepsin erkänd som läkemedelsskada eller inte?

– Därför att det i dagsläget inte finns någon data som talar om att det finns ett klart samband mellan narkolepsi och vaccinet för de vuxna. Därför väntar vi på att Läkemedelsverkets fördjupade studier om narkolepsi ska bli färdiga och vi hoppas att vi får nya data där, säger Anders Öhlén vd på Läkemedelsförsäkringen.

Men för första gången finns det nu en vetenskaplig studie som pekar på ett samband även hos vuxna. Franska Läkemedelsverket har lagt ut en studie på 287 personer på sin hemsida: NarcoFlu-FV Study, från universitetet i Bordeaux.

”Rejält mycket”

Studien, som ännu inte har publicerats i en vetenskaplig tidskrift, visar att personer som är 19 år eller äldre, har fyra gånger högre risk att få narkolepsi jämfört med dem som inte vaccinerat sig mot svininfluensan.

–Ja det är mycket, det är rejält mycket. Det här är ju en sällsynt sjukdom. Om vi normalt sett räknar med att ungefär en person på 100 000 drabbas av narkolepsi per år så skulle det här innebära att det blir fyra personer som insjuknar varje år istället, säger Lena Leissner, ordförande i den Svenska föreningen för sömnforskning och sömnmedicin.

Väl genomförd studie

 Hon tror att den franska studien kan bli viktig även för svenska patienter:

–Jag tycker det är en väl genomförd studie av mycket duktiga franska kollegor på området i fråga. De kan ämnet och de har gjort en alldeles utomordentlig vetenskaplig studie. Det är förstås ett väldigt viktigt dokument när vi ska ta ställning till ett samband hos våra vuxna här i Sverige, om de har fått en ökad risk för narkolepsi eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet