Arthur landar med kamraterna på Arlanda. Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Äventyrshunden Arthur landade i Sverige

Publicerad

Hunden Arthur från Ecuador slog följe med det svenska multisportlandslaget, genom en hård terrängbana. Trots djup lera och en lång simtur vägrade han vika från deras sida, och på torsdagen landade de nya vännerna tillsammans på Arlanda.

Journalisterna trängdes när det svenska multisportlaget landade, tillsammans med sin nyblivne medlem: hunden Arthur.

Och det var en något tveksam jycke som tittade fram, men med husses trygga hand på ryggen gick Arthur ut framför kamerorna och stod sedan lugnt och lät sig filmas.

– Nu äntligen har vi fått hem honom, berättar Staffan Björklund, en av medlemmarna i det svenska multisportlaget, till SVT.

Började med en svensk klassiker

Det hela började med en köttbulle, en svensk sådan närmare bestämt, och en ganska eländig gatuhund.

När laget stötte på den tilltufsade Arthur bjöds han nämligen på en smakbit av delikatessen – och därefter vägrade han vika från svenskarnas sida. Även om han fick ta sig igenom hård terräng.

– Det här är en av de hårdaste banorna vi kört, någonsin. Det var så otroligt mycket lera, genom djungeln. Men han bara gick med oss. En vanlig hund brukar bli ganska trött vid ett vanligt träningspass. Arthur blev ju också trött så klart, men han kämpade på, säger Staffan Björklund.

Nya familjen väntar

Medan svenskarna var tvungna att följa en särskild stig kunde Arthur ta sig fram på egna, lättare, vägar.

Enligt Staffan Björklund sinkade den nya medlemmen farten något, men då man insett att topplaceringarna var utom räckhåll tyckte man att det var värt det.

– När vi skulle iväg på paddlingen och Arthur hoppade i vattnet och började simma efter, då insåg vi att paddlingen nog skulle bli lite längre än vad vi hade tänkt oss.

”Levt utan mat och kärlek”

Det såg ut att kunna bli en dyster framtid för de nya vännerna, Jordbruksverket tvekade till en början på att låta Arthur få komma till Sverige. Men de ändrade sig senare, till jubel från de många människor som följt gatuhundens historia via medier.

Nu väntar 120 dagars karantän i Vallentuna utanför Stockholm innan Arthur får komma hem till sin nye husse Mikael Lindnord med familj.

– Arthur är sju år gammal. Han har levt på gatan hela livet, blivit sparkad och slagen, utan mat och kärlek. Så han kommer klara sig alldeles utmärkt här, berättar Mikael Lindnord.

– Sen ska han få bli en del av familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gatuhunden Arthur

Mer i ämnet
Arthur landar med kamraterna på Arlanda. Foto: TT
Arthur landar med kamraterna på Arlanda. Foto: TT
På den stenhårda tävlingens femte dag hjälper Staffan Björklund och Mikael Lindnord den uttorkade Simon Niemi genom lervällingen. Lagkamraterna Arthur och Karen Lundgren kämpar på vid sidan om. Foto: Krister Göransson/Team Peak Performance/TT
Efter sex dygn når laget mållinjen i Mompiche vid Stillahavskusten, med en tolfteplats i VM i multisport. Mikael Lindnord, Karen Lundgren, Simon Niemi, Arthur och Staffan Björklund på väg upp från den sista paddlingen. Foto: Krister Göransson/Team Peak Performance/TT
När Arthur insåg att han skulle bli lämnad ensam kvar på stranden, hoppade han i vattnet och simmade efter tills Mikael Lindnord förbarmade sig och lyfte upp honom i kajaken. Foto: Krister Göransson/Team Peak Performance/TT
Mikael Lindnord och hunden Arthur efter att ha passerat mållinjen i Mompiche tillsammans när VM i multisport i helgen avgjordes i Ecuador. Foto: Krister Göransson/Team Peak Performance/TT