De två kandidaterna till att bli ny ordförande för SDU, Tobias Andersson och Jessica Ohlsson. Foto: SVT.

Avgörande strid mellan SD och SDU

Publicerad

I helgen väljer Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU ny ordförande. Det kan bli kulmen på en flera år lång strid mellan moderpartiet och ungdomsförbundet där SD kan bryta med SDU om ”fel” ordförande väljs.

I mer än två år har det varit öppen konflikt mellan Sverigedemokraterna och SDU där SDU har drivit en mer självständig och nationalistisk linje än moderpartiet.

Ungdomsförbundet har bland annat varit skeptiskt till begreppet ”socialkonservativ”, vilket varit viktigt för SD-ledningen, och haft kontakter med europeiska nationalistiska partiet som partiledningen tycker är olämpliga.

I våras uteslöts den nu avgående SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och den avgående vice ordföranden William Hahne ur partiet, anklagade för samröre med extremister.

Stöttar SDU:s förra ledningen

Nu ska SDU välja ny ordförande och den som valberedningen har föreslagit är Jessica Ohlson, som hela tiden har stöttat den tidigare SDU-ledningen.

– Jag vet vad som krävs för att ta SDU till nästa nivå, säger hon.

Men partiledningen vill absolut inte ha henne som ordförande. I partitidningen SD-kuriren hotar Richard Jomshof med att SD kommer att bryta med SDU om Jessica Ohlson väljs.

”Att stödja den gamla SDU-ledningens förslag är att stödja den konfliktlinje som leder till att Sverigedemokraterna kommer att behöva omorganisera sin ungdomsverksamhet”.

– Jessica Ohlson är en direkt fortsättning på Kasselstrand och Hahne och det kan vi absolut inte acceptera, säger Jomshof till SVT.

Motkandidaten: Tillhör samarbetslinjen

I stället för Jessica Ohlson vill SD:s partiledning ha Tobias Andersson, från Skövde, till ny SDU-ordförande.

– Jag tillhör samarbetslinjen, de andra tillhör konfliktlinjen. Min absolut största vision är att få till stånd ett bättre samarbete. Jag har jobbat med det under hela året, säger Tobias Andersson.

SDU väljer ny ordförande på sin kongress i Grebbestad på lördag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i SD

Mer i ämnet