Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Kaos när evakuerade fick återvända hem

Uppdaterad
Publicerad

Delar av avspärrningarna vid skogsbranden i Västmanland hävs. På plats vid vägspärrarna vid Virsbo rapporterar polisen att det blev kaos när folk fick komma tillbaka till området.
– Det var många som ville in samtidigt och vi fick förstärka upp resurserna, säger Jan Henriksson, platschef polisen, till SVT.

Det är främst vid västra delen av brandområdet som avspärrningarna hävs men även i ett litet område på den östra sidan.

Lars-Göran Uddholm berättar för SVT att en väg öppnas så att de evakuerade får möjlighet att återvända till sina bostäder.

– Vi har lyckats hålla branden inom de begränsningar som vi lagt. Beslutet om utrymning fattades i ett mycket mer intensivt skede. Vi har nu sett över det här, säger han.

De som nu kan återvända måste dock vara förberedda på att de åter snabbt måste lämna området om branden skulle flamma upp igen, understryker räddningsledaren.

Uppstod kaos

På plats vid vägspärrarna vid Virsbo rapporterar polisen för SVT:s utsände Oskar Jönsson att det blev kaos när folk fick komma tillbaka till området.

– Det var många som ville in samtidigt och vi fick förstärka upp resurserna säger Jan Henriksson, platschef polisen.

Branden hotar fortfarande Virsbo och polisen är beredda på akutevakuering.

Ett stort intrång

Räddningsledningen ger alltså de boende möjlighet att återvända trots att det fortfarande brinner i området. Det handlar just nu om runt 300 människor som kan få komma hem igen.

– Vi har förstått att det är ett stort intrång att inte få återvända hem. Vi är nu så pass säkra på att branden inte kommer att kunna sprida sig så snabbt att vi inte skulle hinna få folk i säkerhet om branden skulle bryta genom, säger Lars-Göran Uddholm.

Risken för att branden ska sprida sig mera ökar i och med väderprognosen, konstaterar Uddholm. Han säger därför att det inte är aktuellt att minska det evakuerade området ytterligare.

Han tror att det här beslutet har stor betydelse för de drabbade.

– De får möjlighet att se till sina hus och ta hand om saker som de var tvungna att lämna hals över huvud, säger Lars-Göran Uddholm.

– Men det var inget lätt beslut att fatta eftersom det fortfarande brinner i marken.

Oroliga för inbrott

Många är oroliga för sina hus när de på grund av evakueringen inte kan ta sig dit. Det finns både oro för om de står kvar, eller om de kan ha utsatts för inbrott.

Men polisen än så länge fått ett fåtal anmälningar, mindre än hälften så många som under samma period förra året.

– Det kan bero på att det är så mycket rörelse med myndigheter, poliser, militärer, trafikvakter och så vidare, säger Agneta Kumlin, poliskommissarie.

Enligt henne brukar tjuvar välja områden där det är tomt.

Får bara vara på tomten

Visa

Beslutet att häva delar av avspärrningarna gäller väg 668, som går åt nordväst från Ramnäs mot Ängelsberg, och berör omkring 300 boende längs vägen. Fordon som väger mer än 3,5 ton får inte färdas på vägen.

Återvändandet är förknippat med vissa begränsningar. Man får bara vistas på sin tomt och på vägen. Man får inte gå ut i markerna eftersom det fortfarande brinner där. Träden kan falla närsomhelst då deras rötter bränts bort. Dessutom riskerar man komma i vägen för släckningsarbetet.

Boskap och frigående tamdjur får inte tas med in i området. Boende får ta med sig till exempel sin hund om den hålls kopplad.

Följande område är fortfarande avspärrat:

/meddelande från Länsstyrelsen Västmanland/

  • Området öster om vägen Ramnäs-Virsbo-Ängelsberg (med undantag av det ovan angivna).
  • Området mellan väg 668 och sjön Snyten inklusive själva sjön.
  • Väg 668 och 256 från Ängelsberg till Västerfärnebo och hela området väster om det.

  • Väg 681 och 685 mellan Västerfärnebo-Rörbo-Ramnäs och området väster om det. Undantaget de bostäder söder om Västerfärnebo som ligger i anslutning till jordbruksmark.
  • Väg 668 Ramnäs-Virsbo-Ängelsberg öppnas för trafik för fordon med en totalvikt på max 3,5 ton.

       Mer information om avspärrningarna finns på räddningsledningens webbsida krisinformation.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet