Azofärger fortfarande i livsmedel

Publicerad

De kritiserade azofärgerna finns fortfarande kvar i bl.a. drycker, snacks, bakverk och godis. De säljs i svenska livsmedelsbutiker trots att livsmedelsföretagen förra året lovade att färgerna successivt skulle tas bort.

Tidningen Råd och Rön har hittat azo- färger i varor hos bl.a. Ica och Coop.

Azofärger är bjärt färgade tillsats- ämnen som kan ge allergiska reaktio- ner hos känsliga personer. 2007 pub- licerade brittiska forskare en studie som visade att färgerna kan ge barn beteendestörningar.

Studien publicerades i tidningen Lancet. I Lancets kartläggning ingick även det gula färgämnet E 104 vars kemiska struktur liknar azofärgernas.

”Helt onödiga”
-Ett stort svek mot konsumenterna, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

-Det här är helt onödiga ämnen som dessutom ofta finns i varor som vänder sig till barn. Det finns ingen som helst konsumentnytta med dem, och bara misstanken om att de kan orsaka skador borde räcka för att de ska försvinna, säger Jan Bertoft till TT.

I fjol nåddes på EU-nivå en kompromiss som innebär att azofärgerna får finnas kvar men att produkterna ska märkas.

Enligt Sveriges Konsumenter är det inte tillräckligt.

Ica vill inte ha
-Vi har sagt att vi inte vill ha de här tillsatserna och vi tillverkar inga egna produkter med dem i, säger Christina Karlsson, dietist och hälsoansvarig på Ica.

Enligt Christina Karlsson ska det inte förekomma några azofärger alls
i Icas sortiment bortsett från stenbitsrom, cocktailbär och drinkmixer för vuxna. Dessutom pågår en utfasning E 104.

-Men vi har inte dragit in några produkter, och eftersom många har lång hållbarhet, läsk till exempel, så finns det fortfarande kvar här och där, säger Christina Karlsson.

Azofärgerna har följande beteckningar. De fem första på listan ingick tillsammans med färgämnet E 104 (kinolingult) i studien om beteendestörda barn i The Lancet:

E 102, tartrazin (gult)
E 110, para-orange (gult-orange)
E 122, azorubin (rött)
E 123, amarant (rött)
E 124, nykockin (rött)
E 129, allurarött AC (rött)
E 151, briljantsvart BN (svart)
E 155, brun HT (brunt)
E 180, litolrubin (rött)

Ämnena har hittats i bland annat Icas fruktdryck 25 procent juice apelsin-mango, Spendrups hallonsoda, Hemläsk fruktsoda (extrakt), Tropic Snacks torkade jordgubbar, Coops och Icas färska prinsesstårta och prinsessbakelser samt Hello Kitty chokladlinser och Dolly fruktkola.

Livsmedelsverket, Råd och Rön (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer