Våren är oberäknelig, nu blir det blåsigt och kallt igen. Foto: Anders Wiklund/TT

Bakslag för våren – nu blir det mycket kallare på flera håll

Uppdaterad
Publicerad

De närmsta dagarna blir det soligt – men än är det inte läge att lägga undan vinterjackan. Marsvädret som vi känner det är tillbaka, med betydligt lägre temperaturer och blåsigt från norr till söder.

– Det är ännu kallare i hela landet, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Våren gjorde entré ovanligt tidigt i år, men nu bromsas dess framfart.

För även om torra nord- till nordvästvindar ger goda solchanser i större delen av landet under torsdagen och fredagen blir det mycket kallare i hela Sverige.

– Nu sjunker temperaturerna. I morgon (fredag) kommer det att vara mer eller mindre vintertemperaturer igen, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

– Vi hade en period med vår och höga temperaturer och nu har det gått tillbaka något. Det är ganska blåsigt och ännu kallare i hela landet.

I Hudiksvall där det på onsdagen var som varmast, 11 grader, har temperaturen sjunkit ner till 2 grader.

Det kyligare vädret märks tydligast i norra Svealand och södra Norrland där dagstemperaturen är uppåt 10 grader lägre. Som mest blir det 0-5 plusgrader i söder och 0-5 minus i norr.

Vinterkylan håller i sig

På fredagen kommer det inte att blåsa lika mycket. Till på lördag stiger temperaturerna något igen, och det blir lite mildare med västvindar och passerande snöfall i norr.

– Men lördagen är egentligen ett undantag, säger Tora Tomasdottir.

Sedan tar nordvinden och kalluften över igen, med mer snö från Härjedalen, Ångermanland, Medelpad och uppåt.

Men den som trots coronapandemin tänkt åka Vasaloppet, eller ”Vasaåket”, i helgen har skäl att glädjas.

– Särskilt om man kör på och går i mål tidigt, för då är det klart väder och snöfall. Om man är sen i mål är det mer blötsnö.

Mer blötsnö är också att vänta längre söderut i landet.

Och kylan som nu svept in kommer att bli långvarig, med egentligen helt normala temperaturer för att vara i början av mars. Den nya veckan inleds med en vindstilla och övervägande solig dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.