Risker för omfattande störningar när banksystem kopplas samman

Publicerad

I fem timmar under måndagen låg Swedbank nere och flera storbanker påverkades av driftstörningarna. Kortterminaler kopplade till Swedbank strulade för kunder även hos andra banker.

– Det finns en jättestor risk när man kopplar ihop system att ett fel jobbar sig vidare och påverkar väldigt många system, säger Robert Lagerström, it-forskare vid KTH.

Trots att Swedbank säger sig ha vetat vad orsaken till driftstörningarna var redan ett par timmar efter att de började, så är de förtegna om varför banken hade problem.

De vill inte säga något om det här var en attack utifrån, till exempel en ransomware-attack, eller om det berodde på något annat.

– Vi väljer att inte prata om orsakerna till störningen. Banker gör väldigt sällan det, säger Ralf Bagner, presskommunikatör på Swedbank till SVT på tisdagen.

”Går ett system ner går flera ner”

Det kan bero på att det här förmodligen var ett resultat av ett systemfel som Swedbank har koll på men är för tekniskt komplex att gå in på. Det tror Robert Lagerström, forskare inom cybersäkerhet på KTH.

– Jag tror att det var ett systemfel som hände igår. Många system är integrerade med varandra och det är det som gör att när ett går ner funkar inte de andra. Det kan vara internt på ett företag men nu kopplar man ihop sig med underleverantörer och konkurrenter.

Inte sista gången det händer

Trots risken för en dominoeffekt då ett system felar bör bankkunder inte vara oroliga över sina tillgångar eller personuppgifter.

– Som bankkund i Sverige känner jag mig säker. Bankerna är jätteduktiga på IT och att stå emot cyberattacker. Sådant här kan hända och systemen går ner en viss tid.

Det som kan bli problematiskt är om kontanter försvinner mer och mer. Olika typer av backup-lösningar behöver finnas på plats om banker ligger nere i flera timmar. Och det kommer hända igen.

– Det här är inte sista gången det här händer, den här gången var det Swedbank, nästa gång är det ett annat företag, kanske en annan bransch, säger Robert Lagerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.