Det har varit översvämningar på flera håll i landet, bland annat i Kristianstad. Foto: Johan Nilsson/TT

Fortsatta störningar i tågtrafiken – banvall spolades bort

Uppdaterad
Publicerad

Veckans regnoväder har lett till översvämningar – och rejäla trafikproblem. Tågtrafiken mellan Ställdalen och Kristinehamn är stoppad sedan en bit av banvallen spolats bort i översvämningar. Även nedfallna träd ställer till det på järnvägarna.

Den trasiga banvallen finns mellan Ställdalen och Hällefors i Örebro län, och stoppet berör bland annat stationer som Borlänge, Ludvika, Sikfors och Kristinehamn.

– I onsdags kväll regnade det så enormt mycket att när vattnet väl hade sjunkit undan så var det så mycket grus som hade spolats bort – och det var inte säkert att köra där längre, säger Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Nya slipers till järnvägen har beställts och trafiken väntas upptas igen under fredagskvällen. Prognosen är klockan 18.

Tåg trasslade in sig

Det är även stopp i tågtrafiken mellan Grästorp och Vargön, efter att ett tåg kört in i ett nedfallet träd under torsdagen. Tåget trasslade in sig i kontaktledningar, och detta väntas vara löst tidigast fredag eftermiddag. Stoppet påverkar alla tåg på sträckan Herrljunga-Uddevalla och Stockholm-Strömstad. Prognosen från Trafikverket är att trafiken ska kunna återupptas klockan 20 fredagskvällen.

Regnet avtar framåt helgen

I Västerbottens kustland råder det i skrivande stund klass 1-varning för stora regnmängder. Varningen gäller till och med eftermiddagen.

Under fredagskvällen avtar regnet och rör sig bort, men på vissa håll i landet – exempelvis i Östergötland och på Gotland – kan skurar dröja sig kvar. I Värmland och Dalsland kan regnet få inslag av åska, berättar Josefine Bergstedt, meteorolog på SVT.

Lördagen blir generellt ostadig, med mulet och regn i delar av landet.

– Det är väl mellersta Norrland som kan ha solglimtar framåt eftermiddagen, säger Josefine Bergstedt och ger en prognos för söndagen:

– Det ser ut som att det kommer vara uppehåll i norr, men det är ganska svalt, som mest blir det 15 grader där och lite växlande molnighet. Ett stråk med regn ligger över Svealand under söndagen. Götaland får i huvudsak uppehåll och växlande molninghet – i söder kan det bli uppåt 20 grader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många bilar fastnade när vägar blev översvämmade i Bohuslän. Men främst fick räddningstjänsten åka ut till privatbostäder där vatten forsat in i källare i natt. Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer