Adam Marttinen (SD) och Linda Snecker (V) har olika åsikter om hur barn till svenska IS-anhängare ska hanteras. Foto: SVT

”Med vår politik skulle de inte vara svenska medborgare”

Uppdaterad
Publicerad

Omhändertagande eller fråntagna medborgarskap? Det råder delade meningar om hur man ska hantera svenska misstänkta IS-terroristers barn.

– Väldigt beklagligt att det finns föräldrar som är så djupt omdömeslösa, säger Johan Forssell (M).

Sverigedemokraterna vill se att föräldrarna fråntas sina svenska medborgarskap, och i förlängning även deras barn.

– Med vår politik skulle inte de vara svenska medborgare och det är föräldrar som har ansvar för sina barn, inte den svenska staten i första hand. De kommer inte vara svenska medborgare med Sverigedemokraternas politik, säger Adam Marttinen, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

SD vill jobba för att använda svensk lagstiftning för att stoppa dem från att återvända till Sverige.

– Och när de väl är i Sverige, åtala dem i Sverige och frånta dem deras medborgarskap, säger Adam Marttinen.

Han är kritisk mot regeringens agerande.

– Man gör det kriminellt att delta i en terrororganisation när terrororganisationen upphört, det här är en handfallenhet som kommer att gå till historien som det största fiaskot någonsin.

Vill inte ta hem barn

Moderaterna vill se att barn som återvänder till Sverige får stöd och hjälp, men vill inte aktivt hjälpa dem hem.

– Det är väldigt beklagligt att det finns föräldrar som är så djupt omdömeslösa att de tar med sina barn till en terrorsekt. Man önskar att inga barn skulle påverkas av dåliga beslut som deras föräldrar har tagit, men ansvaret för det det menar jag ligger hos föräldrarna, säger Johan Forssell, Moderaternas rättspolitiske talesperson.

M tycker inte att det är praktiskt möjligt att ge sig in i en krigszon och hämta barn, och vill heller inte separera barn från sina föräldrar i berörda länder.

– Om man har dubbla medborgarskap ska man kunna bli av med sitt svenska medborgarskap om man har begått allvarliga terroristbrott, till exempel för att man ska kunna bli utvisad efter fängelsestraff, säger Johan Forssell.

Omhänderta barnen

Kristdemokraterna vill att barnens föräldrar döms i en internationell krigstribunal, men öppnar för att barn kan komma att omhändertas av Socialtjänsten.

– Det är givet att föräldrarna ska stå till svars för det men barnen är ju inte skyldiga till sina föräldrars brott och behöver omhändertas, säger Andreas Karlsson, rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

KD bedömer att det är ett pågående folkmord, och att det då finns konventioner för hur en folkmordstribunal skulle kunna komma på plats. Man är också kritiska till regeringens agerande.

– Vi har drivit att samröre med terrororganisationer ska vara kriminellt redan på nittiotalet, och det krävdes ett attentat på Drottninggatan innan svensk lagstiftning skulle hänga på och regeringen skulle vakna säger han.

Likartade åsikter

Vänsterpartiet och Liberalerna är måna om att barnen inte hålls ansvariga för sina föräldrars brott, och öppnar båda för att barnen kan omhändertas.

Vänsterpartiet vill att svensk polis åker till platsen och säkrar bevis, och Liberalerna vill att föräldrar döms i en internationell tribunal. Centerpartiet vill att man skyndsamt ska utreda hur man bäst hjälper barnen.

Föräldrarna bär ansvar

Under söndagen sa Inrikesminister Mikael Damberg (S) att varken regeringen eller Utrikesdepartementet kan operera i området, och att barn inte kan hämtas hem. Han menar att föräldrarna bär ansvar för sina barn, något som Rädda barnen reagerade starkt på.

-  De har inte gjort de val som deras föräldrar har gjort. Med utgångspunkt från det så menar vi att Sverige har en skyldighet från barnkonventionen att möjliggöra för de här barnen att komma hem på ett säkert rätt, säger Ola Mattsson, Sverigechef på Rädda barnen, till SVT:s Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.