Foto: TT

Många barn bland tiggare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Minst 17 av 67 kommuner uppger att det finns barn bland de hemlösa EU-migranter som försörjer sig som tiggare i Sverige, enligt en enkätundersökning av Sveriges kommuner och landsting.

Kommunerna hanterar frågan om hemlösa barn från andra EU-länder olika och nu höjs röster för att se till att en nationell samordning skapas för att garantera barnens rättigheter. Och enligt en ny undersökning har var fjärde kommun av de 67 tillfrågade varit i kontakt med barn till de hemlösa EU-migranter som sökt sig till Sverige.

Mikael Albertsson på Räddningsmissionen i Göteborg har märkt en ökning av antalet barn som kommit till Sverige, enligtl  Sveriges Radio:s Ekot.

– Det vi sett är att de bulgariska romerna har blivit fler familjer i år. Det är rätt så många familjer och barn och det är nytt i Göteborg.

Otydlig lagstiftning

Alla barn i Sverige har samma rättigheter till trygghet och skydd. Ansvaret ligger på socialtjänsten i varje kommun, men enligt SKL är lagstiftningen otydligt vad gäller människor utan uppehållsrätt.

Organisationen påbörjar nu ett arbete med att stötta kommunerna för att kunna hantera de hemlösa EU-emigranterna och hoppas på ett förtydligande av lagen för att hjälpa kommunerna i hanteringen av de hemlösa EU-migranterna.

– Det är ett arbete som SKL ska försöka lobba mot Socialdepartementet, mot statliga myndigheter och mot frivilligorganisationer för att få till någon form av handlingsplan och tydlighet, säger Åsa Furén Thulin, sektionschef på SKL, till Ekot.

Och enligt Ola Mattsson, tillförordnad programchef på Rädda Barnen, är det viktigt att understryka att alla barn har samma rättigheter.

– Det grundläggande för oss är ganska enkelt: ”De här barnen har samma rättigheter som andra barn som befinner sig i Sverige”.

Fakta

Fakta: Socialförsäkringslagen

 * Enligt lagen har kommunerna ”det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp de behöver”.

 * Ansvaret ersätter dock inte det ansvar andra aktörer har.

 * Kommunerna kan dock behöva sätta in tillfälliga insatser i väntan på att andra instanser ska gripa in.

Källa: Rättsdatabasen Karnov (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.