Barn får köpa saker i mobilen med riktiga pengar utan föräldrars samtycke. Foto: Scanpix

Barn får ingå avtal utan föräldrars samtycke

Uppdaterad
Publicerad

Konsumentombudsmannen är kritisk till beslutet. ”Lockas in i dyr lek”

– Det är orimligt att barn kan lockas in i en dyr lek utan att föräldrarna ens informeras, säger Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson (KO) i ett pressmeddelande.

Den aktuella domen rör det virtuella näthotellet Habbo där barn leker på en sajt. Som SVT tidigare rapporterat måste man på sajten ha så kallade Habbomynt för att skaffa exempelvis möbler och husdjur – och de kostar riktiga pengar.

Betalning sker via fasta telefoner, mobiltelefoner och olika kort.

”Tveksamma affärsmetoder”

Barn kan köpa virtuella saker för långt över 1.000 kronor per månad innan föräldern ens hunnit förstå vad Habbo är för något, enligt KO, som drivit fallet i Marknadsdomstolen.

KO anser att Sulake, företaget bakom Habbo, måste ge föräldrar en rimlig chans att på något sätt och vid något tillfälle – före eller efter – samtycka till barnens köp.

Men Marknadsdomstolen anser inte att det strider mot lagen eller god sed att barn köper saker på Habbo utan föräldrars samtycke.

– Domen innebär att tveksamma affärsmetoder prioriteras på bekostnad av barns och föräldrars trygghet. Skyddet för barn och föräldrar fungerar uppenbarligen inte, säger KO.

”Jättedåligt”

– Jag tycker att det är jättedåligt att det får fortsätta, säger Monika Allöv Andersson från Forshaga i Värmland, som ligger bakom den ursprungliga anmälan mot Habbo till KO.

Hennes då nioårige son registrerade ett konto, trots att åldersgränsen för spelet var tretton år.

– Hade jag inte haft en son som hade frågat om lov så hade han kunnat göra av med pengar som vi inte hade.

Monika Allöv Andersson tipsar alla föräldrar att sätta en maxgräns för barnen att ringa för på sina mobiler, samt att spärra hemtelefonen för betalsamtal.

Kan inte överklagas

Målet handlade enligt KO i grund och botten om två olika behov: Snabba affärer för ett bolag mot barnfamiljers trygghet och föräldrars rätt till kontroll över vad deras barn gör på nätet.

– Det är svårt att dra en slutsats om barn generellt kan ingå avtal utan föräldrars samtycke – domen gäller ju bara Habbo. Frågan är vilken betydelse den får, säger Daniel Karfs, processråd på Konsumentverket, till TT.

Domen kan inte överklagas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.