Barn- och ungdomssajt bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Habbo hotel, en chatt- och spelsajt som används av miljontals barn och ungdomar världen över, bryter mot svensk marknadsföringslag. Bland annat har sajten direkta köpuppmaningar till minderåriga.

Habbo hotell är ett viruellt hotell på internet och en mötesplats för barn. Genom att köpa så kallade habbomynt via telefon, sms eller betalkort inreder man sitt rum i hotellet.

Olle Ivarsson, 11 år, fastnade direkt.

– När man inte hade några mynt blev man inte populär och man blev inte vän med med några. När man köpte mynt blev man mer populär, säger Olle till REA, SVT:s konsumentprogram för barn.

För Olle slutade notan på 2.000 kronor.

Borde vänta på ok från föräldrar

Nu har Konsumentverket och dess nordiska motsvarigheter granskat sajten och kommit fram till att Habbo hotel bryter mot lagen.

– När barn går in skickar Habbo ett mejl till föräldrarna och nöjer sig med det. Vi anser att man borde vänta till det att föräldrarna svarar att barnen har tillåtelse att vara på Habbo, säger Niklas Eklöf, informatör på Konsumentverket.

– När du väl är inne på sidan finns det direkta köpuppmaningar mot barn och det är förbjudet enligt marknadsföringslagen.

Köpuppmaningar måste upphöra

Habbo måste nu bevisa hur företaget tar in målsmans godkännande och upphöra med köpuppmaningar till minderåriga.

– Vi kommer att prata med Konsumentverket och förhoppningsvis komma överens om någonting som är bra för både Habbo och Konsumentverket som ska göra det lättare för personer som Olle att inte råka ut för det som han har råkat ut för, säger Isabella Sobieski, talesperson Habbo Sverige.

Habbo

Habbo är en ungdomsmötesplats i en virtuell hotellmiljö som ägs och drivs av företaget Sulake.

Sajten skapades av två finländare och lanserades i Finland år 2000. 2003 kom den första svenska versionen. Sedan dess har miljontals konton skapats världen över.

Habbos medlemmar kan delta i tävlingar, chatta med varandra och inreda sina egna rum med möbler för så kallade habbomynt.

Habbomynten köps via telefon, sms eller kontokort med riktiga pengar.

Konsumentverket har fått in en männgd anmälningar från föräldrar som menar att det inte finns någon kontroll för inköpen av habbomynt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.