Barncancerfondens generalsekreterare Isabelle Ducellier. Foto: Barncancerfonden

Barncancerfonden polisanmäler sitt insamlingsbolag

Publicerad

Barncancerfonden polisanmäler företrädare för insamlingsbolaget Föreningsstödet eftersom bolaget inte fört över 11 miljoner kronor av insamlade medel till fondens konto. Barncancerfonden har även sagt upp avtalet med bolaget som har begärt sig självt i konkurs.

Aktiebolaget Föreningsstödet samlar in cirka 12 miljoner kronor årligen till Barncancerfonden.

Bolaget arbetar i huvudsak med att samla in pengar från mindre företag som ska användas till forskning inom barncancer. Insamlingsbolaget ska sedan föra över de insamlade medlen till Barncancerfondens konto. Men detta har inte skett korrekt, enligt fonden.

– 11 miljoner kronor har inte betalats in till oss. Nu gör vi allt vi kan för att pengarna ska komma tillrätta, och polisens och konkursförvaltarens utredningar får visa vad som har hänt, säger Barncancerfondens generalsekreterare Isabelle Ducellier.

Upptäcktes under våren

Det var i våras som Barncancerfonden upptäckte att det saknas insatta medel.

Efter kontakter med Föreningsstödets ledning anlitade Barncancerfonden ett revisionsbolag som gjorde en utredning. Den visade att Föreningsstödet betalat sammanlagt 11 miljoner kronor för lite till Barncancerfondens konto under 2017 och 2018, berättar Isabelle Ducellier.

– De har varje år ökat insamlingen, men i april noterade vi att de var försenade, säger hon.

Bolaget har begärt sig självt i konkurs och det är polisanmält via Barncancerfondens advokatbyrå, skriver Barncancerfonden i ett pressmeddelande.

Upprepad kritik

Bolagets egen revisor har anmärkt på årsredovisningarna för 2015, 2016 och 2017 och har avstyrkt att årsstämman skulle godkänna resultaträkning och balansräkning.

SVT Nyheter har förgäves sökt företrädare för företaget för en kommentar. Bolagets styrelsesuppleant säger att han aldrig någonsin deltagit vid ett styrelsemöte, men att det var han själv som begärde företaget i konkurs. Detta har skett i samförstånd med Barncancerfonden och bolagets revisor, uppger han.

– När jag insåg hur det såg ut förstod jag att bolaget var på obestånd. Sen vad som har hänt tidigare i bolaget, det har jag inte kännedom om, säger styrelsesuppleanten Lars Svärd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer