Barncancerfondens generalsekreterare Isabelle Ducellier. Foto: Pontus Johansson/Charlotte Gawell/Barncancerfonden

Barncancerfonden skärper rutinerna efter försvunna miljongåvor

Uppdaterad
Publicerad

Barncancerfonden kommer att skärpa sina rutiner efter att 11 miljoner kronor av fondens insamlingar försvunnit. Generalsekreteraren säger att kontrollen borde ha varit bättre. Nu slutar fonden med att anlita speciella insamlingsbolag.

På onsdagen rapporterade SVT Nyheter att Barncancerfondens insamlingsbolag Föreningsstödet AB gått i konkurs och bolagets företrädare blivit polisanmäld.

Företaget har i huvudsak samlat in gåvor från mindre företag som ska användas till forskning inom barncancer.

Insamlingsbolaget skulle sedan föra över de insamlade medlen till Barncancerfondens konto och sedan behålla en provision. Men överföringarna har inte skett korrekt eftersom sammanlagt 11 miljoner kronor saknas under 2017 och 2018, enligt Barncancerforden.

Därför slutar Barncancerfonden med att anlita speciella insamlingsbolag.

– Vi kan i efterhand konstatera att en ännu striktare kontroll vad gäller Föreningsstödet hade varit rimlig. Vi kommer att se över och skärpa våra rutiner, och vi kommer inte att ha ett liknande upplägg med en underleverantör framöver utan bygga upp en egen organisation för att på så sätt själva ha all kontakt med ”vänföretagen”, meddelar Barncancerfondens generalsekreterare Isabelle Ducellier.

Upprepad kritik från revisorer

Insamlingsbolagets egen revisor har bland annat anmärkt på årsredovisningarna för 2015, 2016 och 2017 och har avstyrkt att årsstämman skulle godkänna resultaträkning och balansräkning och även rekommenderat likvidation.

Redan 2001 uppmärksammades bolaget i artiklar i media  Bolaget påstods då behålla en allt för stor andel av de insamlade gåvorna.

I dag är Barncancerfondens generalsekreterare självkritisk.

– Vi tar det här på största allvar och gör allt vi kan för att pengarna ska komma tillrätta. Polisens och konkursförvaltarens utredningar får ytterligare visa vad som har hänt. Det handlar om en stor summa pengar från våra vänföretag som ska gå till att hjälpa barn med cancer, fortsätter hon.

SVT Nyheter har under tisdagen och onsdagen förgäves sökt ledningen för företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.