IS-kvinnan från Västsverige tog med fem barn till Syrien. Foto: Privat

Barnen till IS-kvinnan var utan utbildning och sjukvård i flera år

Uppdaterad
Publicerad

De två barnen, 14 respektive 3 år gamla, som IS-kvinnan hade med sig när hon greps på Arlanda är omhändertagna av sociala myndigheter.

Nyligen bedömde förvaltningsrätten att barnen skulle tvångsomhändertas, då oron är stor att deras mamma ska försöka åka tillbaka till Syrien med dem.

”De mest framträdande riskerna är att de har befunnit sig i ett krigsdrabbat land med risk för sin säkerhet och med bristande skydd från sin mor” står det i domen som bedömer att barnen är i behov av vård enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU.

Enligt socialnämndens utredning är barnen starkt påverkade av uppväxtåren i det krigsdrabbade området. Under tiden i Syrien har de varken haft tillgång till utbildning eller adekvat sjukvård. Mamman har inte heller lärt barnen svenska, vilket enligt förvaltningsrätten tyder på att hon inte tänkt sig att de ska leva i Sverige.

Treåring visade rädsla för män

Barnen har förutom att leva mitt i tumultet av det pågående kriget, förlorat både sin pappa och sina bröder i det.

14-åringen var sju år när hon fick flytta med mamman och sina syskon till Syrien. Hon har själv berättat för personal i Sverige att hon varit ledsen under flera perioder under åren och att hon varit rädd för bombattacker och att behöva flytta, enligt socialnämnden.

Treåringen, som flyttats till ett familjehem, uppges vara rädd för fysisk kontakt, visa rädsla inför män och oro för att det ska dyka upp soldater.

Kvinnan motsätter sig inte stöd

Enligt förvaltningsrätten i Göteborg har kvinnan genom sina uttalanden har visat på en bristande förståelse för vad hennes barn behöver, både med anledning av förhållandena under uppväxten i Syrien och rent generellt, samt att det på grund av detta finns en påtaglig risk för att barnens hälsa och utveckling skadas framöver.

Kvinnan hävdar att hennes barn levde ett normalt liv i Syrien, men motsätter sig inte att barnen behöver stöd, då hon själv i nuläget står utan bostad och försörjning och har svårt att ta hand om barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.