Foto: TT

Barnens vinterkängor kan innehålla skadliga ämnen

Publicerad

Flera vinterkängor som säljs i butiker innehåller kända miljögifter som har hormonstörande effekt på människor och djur – och kan vara cancerframkallande. Det visar ett årligt test som Testfakta gjort.

Kanske håller du på att leta efter ett par värmande kängor till barnen när vintern nu sakta kryper sig på. Då skulle du kunna få med dig ett par skor som både kan vara skadliga för naturen, och människor, enligt ett årligt test som Testfakta presenterar.

I fem av åtta testade kängor hittade man nämligen kända miljögifter, trots att företagen försäkrar att de inte ska förekomma i tillverkningen. Det handlar om något  som används för att skorna ska stöta bort vatten: Perfluorerade ämnen.

Dessa bryts, enligt Testfakta, inte ned i naturen och kan vara skadliga för människor.

Förbjudet ämne hittades

I det svenska märket Kavat hittades dessutom det förbjuda ämnet PFOS – i halter nästan tre gånger över lagkravet.

Eftersom resultatet förvånade så testade man ytterligare ett par, men där fanns inte ämnet. Kavat kommer nu att se över produktionen och plocka bort modellen från hyllorna.

”Inga trevliga ämnen”

I ytterligare fyra kängor från märkena Viking, Eurosko, Din Sko och Ecco hittades ämnet PFOA, som finns på EU:s kandidatlista över farliga ämnen – och är förbjudet i Norge.

– Det är inga trevliga ämnen det handlar om, men jag ser ingen direkt hälsorisk för den som använder skorna så länge man inte suger eller slickar på dem, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen till Testfakta.

Fakta: PFOS/PFOA

Visa

PFOS och PFOA tillhör gruppen perfluorerade ämnen. PFOS är förbjudet i EU eftersom det inte bryts ner i naturen, är kroniskt giftigt, reproduktionsstörande och giftigt för vattenlevande organismer.

PFOA är tillsammans med fyra andra perfluorerade ämnen upptaget på EU:s kandidatlista för särskilt skadliga ämnen. Ett förbud har införts i Norge.

PFOA bryts inte heller ned i naturen, är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande.

Källa: Kemikalieinspektionen/Testfakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer