”Vår träning går inte ut på någon form av prestation, utan det är ren lust”, säger Andreas Nyback, arbetsledare på Sweden Sport Academy, ett av de största företagen med sportkurser för barn. Foto: SVT

Barnidrottsföretagen växer: ”Köper bort att behöva hoppa in som tränare”

Publicerad

Har du hört talas om Knatteskutt, Flipkidz eller Parkour Academy? Det är bara några av de sportkurser för barn och unga som växer kraftigt, visar en kartläggning som SVT har gjort. Men de är inte gratis.

– Man köper ju bort att behöva hoppa in som tränare, så det är det värt, säger fotbollspappan Rickard Persson.

Företagen lyfter gärna fram att de inte har samma tävlings- och prestationskrav på ungdomarna som idrottsföreningarna har.

– Vår träning går inte ut på någon form av prestation, utan det är ren lust, och ofta jobbar vi på en boll per barn vilket innebär mer tid att leka, säger Andreas Nyback, arbetsledare på Sweden Sport Academy, ett av de största företagen med sportkurser för barn.

Kraftigt ökad omsättning hos företagen

SVT har kartlagt de tolv största företagen som erbjuder idrottskurser för barn. Deras omsättning har stigit från 68 miljoner 2015 till över 100 miljoner i de senaste årsredovisningarna.

Det handlar om fotboll, gymnastik, parkour, friidrott, dans, cheerleading och tennis för barn mellan två och tolv år. Kurserna finns i över 100 kommuner och kostar mellan 1 000 och 6 000 kronor per termin.

– Det kostar lite mer men det gör det för att vi har ju lite andra utgifter också. Vi har en annan taxa för hallar än vad idrottsklubbarna har och vi har avlönade ledare, säger Andreas Nyback.

”En effekt av allt snabbare utslagning”

En enkätstudie om ungas idrottsvanor som gjorts av forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan från 1996 till 2018 visar att cirka en tredjedel av ungdomarna utövar organiserad idrott utanför föreningsidrotten.

– Den organiserade idrotten utanför idrottsföreningar har ökat ganska rejält kan vi se under den här tidsperioden. Det kan ju vara en effekt av en allt snabbare utslagning, en elitsatsning i föreningarna, som får de här följderna. Att särskilt pojkarna inte i lika hög grad är medlemmar i idrottsföreningar, det är alldeles nytt, säger Bengt Larsson, fil. dr i pedagogik på Gymnastik- och idrottshögskolan.

– Sen köper man ju bort att kanske behöva hoppa in som tränare eller så. Man betalar ju för att slippa det egentligen. Det är det värt, säger Rickard Persson, som har sin son i Sweden Sport Academys fotbollsskola.

– Det är ju värt det. Men man betalar ju inte för teamkänslan, de kommer att splittras när de är sex år och hamna i olika lag. Så det tycker jag är lite tråkigt, säger föräldern Lina Assali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.