Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Malin Ryd Rinder, verksamhetschef på Astrid Lindgrens barnsjukhus, om hur de små barnen kan skyddas. Foto: SVT

Barnläkaren om RS-viruset: ”Håll förskolebarn hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på barnsjukvården har ökat i samband med årets intensiva och tidiga säsong av RS-virus.

– Nästan alla bebisar som ligger på sjukhus idag har syskon hemma som går på förskola, säger barnläkaren Malin Ryd Rinder i SVT:s Aktuellt.

Årets säsong av RS-virus är både ovanligt tidig och intensiv. Anledningen är att många barn nu träffar på viruset för första gången efter pandemin. Den stora smittspridningen sker inte samhället – utan mellan syskon.

– Nästan alla bebisar som ligger på sjukhus idag har syskon hemma som går på förskola. Alla barn får det här viruset före två års ålder och nu får väldigt många som får det här viruset första gången, inte bara spädbarn utan även lite äldre barn som inte träffat på viruset under pandemin, säger Malin Ryd Rinder, verksamhetschef och barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

De flesta barn som behöver sjukhusvård är under fyra månader och kulmen av smittspridningen beräknas nås om cirka två veckor. Malin Ryd Rinder uppmanar nu föräldrar att begränsa sina och barnens sociala kontakter.

– Inte träffa massor av andra människor, absolut inte skicka förkylda barn till förskolan och i den mån det går även hålla förskolebarn hemma om man har ett spädbarn i hemmet.

Under perioden vecka 21 till 39 diagnostiserades 2101 fall av RS-viruset enligt Folkhälsomyndigheten. Av dessa påträffades 862 fall på barn under ett år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer