Foto: TT/SVT

Barns fritidsaktiviteter kan bidra till stress

Uppdaterad
Publicerad

Hösten är här och med det alla barnens fritidsaktiviteter – vilket kan skapa stress för både vuxna och barn. Tipset är att lyssna på signaler om hur barnen reagerar inför aktiviteterna – för att se om man bör dra i handbromsen, enligt experterna.

Fotboll, dans, ridning, simning, hockey – allt som barn kan tänkas hålla på med har börjat för terminen. De som har råd med aktiviteter fyller gärna kalendern för sina barn – av flera anledningar, menar journalisten Eva Gussarsson som skrivit om ämnet.

– Dels är det status att ha många aktiviteter och barn kan skryta om det. Dels vill de hänga på kompisar och om alla kompisar är på aktiviteter så finns det inga att leka med och då sprider det sig. Dels finns det en rädsla som förälder att ens barn ska missa möjligheter.

Välj få aktiviteter – minska stressen

Att inte ha råd med aktiviteter kan vara en annan stress, för barnen såväl som de vuxna. Gussarsson pekar på att många i dag curlar sina barn och att många tror att barnen inte kan göra något själva. Psykologen Martin Forster menar att det i grund och botten är bra med aktiviteter eftersom det finns ett större problem med att barn ofta är stillasittande i dag.

– Men när för många aktiviteter är i organiserad form utanför familjen kan det bidra till stress. Mängden aktiviteter i sig är inte alltid det som stressar utan snarare vem som valt det och hur pressen från föräldrarna ser ut, säger Forster.

Börja när barnet visar eget intresse

Barns fritidsaktiviteter blir lätt väldigt allvarliga – och slutar med hårda träningar 3 till 4 gånger i veckan – även barn behöver vila och oplanerad fritid.

Forsters tips är att vara uppmärksam på barnets omedelbara reaktion när det är dags att åka i väg på aktiviteten – är det ett ja eller nej? Och vid vilken ålder ska man börja?

– När barnen visar ett eget intresse. Innan dess kan det så klart vara kul, men de missar inget, säger Martin Forster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.