Foto: SVT

Bäst pension för S och M

Uppdaterad
Publicerad

Det är politikerna i de stora partierna som fått bäst pensionsavtal. Fyra av tio före detta kommunpolitiker som får visstidspension är socialdemokrater. Och bland de som fått bäst villkor finns nästan enbart moderater och socialdemokrater. Det här upprör småpartierna, som vill ändra villkoren.

Lennart Nilsson är gruppledare för kristdemokraterna i Järfälla. Och han är irriterad över tidigare kollegor som fått gyllene pensionsavtal. Idag har han och kollegor som är fritidspolitiker mest fått prata med arga väljare.

-De får höra samma saker som jag, att du har väl plastkort och pensionsavtal och så vidare. Men det stämmer ju inte, 95 procent av politikerna får ju knappt något arvode alls, säger han.

Så vilka är det då som får de mest generösa pensionsvillkoren? SVT:s granskning visar att det framförallt rör sig om de stora partierna.

17 av 20 från S och M

Bland de tjugo expolitiker som fick mest i visstidspension förra året var åtta moderater och nio socialdemokrater. Bara tre var från övriga partier.

Och tittar man på alla i granskningen som fått den åtråvärda visstidspensionen så är hela 42 procent socialdemokrater. 74 stycken, lika många som alla småpartier tillsammans. 25 var moderater.

Mönstret går igen bland de expolitiker under 50 år som fick pension förra året. Av totalt 19 personer var fyra moderater och sex socialdemokrater.

Ej förvånad över resultatet

Lennart Nilsson i Järfälla tycker att fritidspolitiker och småpartier får klä skott får andras goda villkor. Men han är inte förvånad över resultatet.

– Nej, så är det ju, det vet jag. Jag har varit distriktsordförande för kristdemokraterna i Stockholms län så jag kan kommunerna häromkring och det är ju S och M som förser sig med de här förmånerna.

Enligt socialdemokraterna beror siffrorna på de senaste valen 2006 och 2010. Många socialdemokratiska politiker blev då utan jobb eftersom de blev bortröstade, och fick istället bli pensionärer i förtid.

Vill ändra på reglerna

Men flera småpartier i riksdagen vill ändra på reglerna.

-Det är ju fullständigt hårresande villkor som många svenska politiker har skaffat sig. Det är dags att ändra det nu så att vi får ett system som alla andra svenskar har. Och då handlar det inte om att få pension från 50 års ålder tills man är 65, säger Anders W Jonsson, gruppledare riksdagen för Centerpartiet.

2014 vill man ha nya regler i riksdagen – och förväntar sig att kommunerna ska anpassa sig till det regelverket. Helst ska avgångsersättningen bara betalas ut ett eller två år, och systemet ska gälla även politiker som börjat tidigare än 2014. Men allt hänger på att moderaterna och socialdemokraterna vill ändra villkoren.

”Fullständigt ohållbart”

-Jag hoppas de inser att dagens system är fullständigt ohållbart, säger Anders W Jonsson (C).

Igår berättade SVT bland annat om pensionsvillkoren för Hässleholms tidigare kommunalråd Bo-Anders Thornberg. Han har fått hundratusentals kronor i pension från kommunen samtidigt som han tjänar stora pengar på egna företag. Idag polisanmäldes Bo-Anders Thornberg av en privatperson.

– Jag tycker det är viktigt att få utrett, om det här är ett vilseledande i lagens mening. Alltså ett brott, säger anmälaren Christer Holmqvist som arbetar som advokat i Karlskrona.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet