Foto: SVT

Bedömningen: Behövs 900 förvarsplatser nästa år – regeringen vill avvakta

Uppdaterad
Publicerad

Antalet förvarsplatser i Sverige skulle behöva uppgå till omkring 900 under år 2020, enligt Migrationsverkets och polisens bedömning. I dag finns inte ens hälften av dessa platser. Men något utökat uppdrag är inte på gång, migrationsminister Morgan Johansson (S).

När Migrationsverket senare i vår öppnar sin sjätte förvarsanläggning, i skånska Ljungbyhed, kommer det att finnas totalt 457 platser i Sverige. Då kommer man, något försenat, att ha klarat det uppdrag som regeringen gett i frågan.

Men behovet av antalet platser är på en helt annan nivå, enligt Migrationsverket och Polismyndigheten, När myndigheterna gemensamt har tittat på frågan har man kommit fram till att det finns ett behov av 865 till 935 förvarsplatser platser under 2020.

– Det är en redovisning där polisen säger att det finns behov för upp till 800 platser, och vi behöver ett drygt hundratal platser för Migrationsverkets del.

”Lägsta mottagadet på 13 år”

Hur man ska kunna svara på detta så kallade behov är i nuläget helt höljt i dunkel.

– Man jobbar nog med den frågan just nu, så får vi se vilket uppdrag och finansiering vi får för det, säger Torbjörn Nyberg vid Migrationsverket.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) vill dock avvakta vad gäller framtida uppdrag och löften om mer pengar för att bygga ut förvaret. Anledningen är just att det i dag kommer betydligt färre antal asylsökande till Sverige, jämfört med 2016 då regeringen kom med sitt första uppdrag om utbyggda förvar till följd av flyktingvågen 2015.

– Vi har nu det lägsta mottagandet antalet asylsökande på 13 år och det måste förstås vägas in en analys av hur många platser som behövs, säger han till SVT Nyheter, och fortsätter:

– Polisen har också fått nya möjligheter att söka upp dem som uppehåller sig här illegalt, bland annat genom arbetsplatsinspektioner. Jag tror att det behövs en ny långsiktig bedömning av det framtida behovet.

Genom överenskommelsen med MP, C och L så återgår ni nu till en mer generös migrationspolitik, ni vill bland annat göra det möjligt att återigen stanna på grund av så kallade humanitära skäl. Hur kommer det att påverka det framtida behovet av förvar?

– Det är en fråga som ligger två och ett halvt år framåt i tiden och det kommer inte att genomföras förrän vi gjort en ny parlamentarisk utredning som sett över migrationspolitken. Och nu förlänger vi den tillfälliga lagen i två år, säger Morgan Johansson.

Större andel som inte är asylärenden

Minskningen av antal asylsökande kommer säkert att få viss effekt för förvarsverksamheten i Sverige, medger Torbjörn Nyberg vid Migrationsverket. Bedömningen av hur många platser som behövs kvarstår dock.

– En allt större del av de personer som tas i förvar i dag har inte sin bakgrund i asylprocess, utan de tas i förvar på andra grunder för att de inte har en legaliserad vistelse i Sverige, säger Nyberg.

Fakta

Om Migrationsverket eller polisen bedömer att en person som ska utvisas från Sverige riskerar att hålla sig undan kan denna person låsas in i så kallat förvar.

Antalet platser i svenska förvar behöver öka ytterligare enligt Migrationsverket och Polismyndigheten, och det rejält. I samråd har de båda myndigheterna kommit fram till att behovet av förvarsplatser under 2020 kommer att ligga på 865 till 935 förvarsplatser. Under våren 2019 väntas antalet platser att uppgå till 457.

ANTAL ASYLSÖKANDE I SVERIGE – PER ÅR

2018: 21 502

2017: 25 666

2016: 28 939

2015: 162 877

ANTAL BESLUT OM ASYLAVSLAG – PER ÅR

2018: 17 908

2017: 30 802

2016: 19 669

2015:  9 524

TOTALT ANTAL FÖRVARSPLATSER – UTVECKLING PER ÅR

2018 (november): 417

2017 (november): 357

2016 (september): 357

Källa: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.