Foto: SVT.

Bedragare tar ut mediciner i hennes namn

Uppdaterad
Publicerad

En bedragare stal Annas körkort och tar nu ut narkotikaklassade läkemedel i hennes namn. ”Ring runt till vårdcentralerna och varna dem”, är rådet hon fått.

Hon hade med sig sin finaste röda dunjacka till gymmet den dagen, berättar Anna. Efter den dagen tar hon aldrig med sig någonting av värde till gym, eller simhallar. För jackan och plånboken blev stulna. Hon spärrade genast sina konton och legitimationen.

– Efter det så började det trilla in olika fakturor, bland annat en mobiltelefon som vi inte hade beställt. Och så dök det upp en faktura från en vårdcentral som jag inte hade besökt.

Tar ut narkotikaklassad medicin

Det ekonomiska gick att lösa, efter samtal med UC och olika spärrar. Men eftersom kvinnan hade stulit hennes körkort kunde hon fortsätta att utge sig för att vara Anna på olika vårdcentraler. Med hjälp av det får hon ut ständigt mer narkotikaklassade sömnmedel.

– Hon går dit och utger sig för att vara jag, hon kommer oftast på drop-in-tider och säger att hon har en mildare åkomma, och sen kommer hon in på att hon har svårt att sova, och läkarna hjälper henne helt enkelt med de här recepten.

Förlorade sin husläkare

Nu har Anna en ny morgon-rutin. På sitt konto på Vårdguiden kan hon se alla narkotikaklassade läkemedel som skrivits ut i hennes namn. Se, men inte stoppa dem. I morse upptäckte hon att hon var registrerad på ännu en vårdcentral, den här gången i Skarpnäck.

– Första gången jag såg det här var klockan fem på morgonen när jag inte kunde sova, och sen fick jag ett meddelande från min husläkare att eftersom du inte tillhör oss längre så ... hejdå. Och där kunde man inte lista sig igen, sa de, de har flera hundra i kö. Men nu har de hjälpt mig ändå när de fick höra hur det var.

Går runt med polisanmälan

Hon har fått beskedet att det enda hon kan göra är att ringa runt till vårdcentralerna och berätta hur det ligger till. För att få bort sömnmedel från sin egen profil måste hon gå till alla apotek med sin polisanmälan för att få ett stopp på detta.

Vi följer med henne in på ett apotek och när har de hört talas om det här, säger de:

– Vi har fått information i ett mail, berättar personalen.

Men apoteken är många, och för att få bort de ständigt nya, felaktiga diagnoser i journalerna måste hon ansöka hos Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Ingen tar ansvaret

– Det har varit väldigt mycket, ett tag tyckte de att det är ett polisärende, medan polisen tycker att det här är ett landstingsärende och E-hälsomyndigheten tycker att det ligger hos vården. Men vem är nu vården och hur ska de nu få ihop det här?

– Jag bollas runt, i en labyrint av återvändsgränder, jag kommer ingen vart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.