Bankbedrägerier mot äldre ökade kraftigt förra året. Arkivbild. Foto: Fredrik Persson/TT

Bedrägerier mot äldre har fördubblats

Uppdaterad
Publicerad

Förra året anmäldes dubbelt så många bedrägerier som 2017. Det är framför allt ligor som misstänks ligga bakom brotten, enligt polisen.

Totalt gjordes 3 700 anmälningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Enligt polisen är det i de flesta fall organiserade ligor som ligger bakom brotten och att det rör sig om en systematisk brottslighet.

– Det är fruktansvärt. Det är helt bedrövligt att man ger sig på äldre personer på detta viset. Samtidigt har de kriminella hittat ett sätt att komma över pengar på, säger Håkan Carlsson, chef över CIRCA, en grupp inom polisen som arbetar nationellt med att utreda brott mot äldre, till Ekot.

Jämfört med för fem år sedan har antalet anmälningar fyrdubblats.

Mest ökar de så kallade bankbedrägerierna – att äldre luras att dela med sig av koden till sitt bankid eller sin säkerhetsdosa. Antalet anmälda stölder i äldres bostäder ligger på en ganska jämn nivå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.