Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tros ett ökat antal turister i fjällen under jul och nyår verkar antalet nya covidfall inte ökat. Arkivbilder på skidor och provtagning. Foto: TT /Henrik Holmberg och Johan Nilsson

Befarad smittökning uteblev – men oro för att färre fall kan ha upptäckts

Uppdaterad
Publicerad

Ett ökat antal besökare på svenska skidorter under jul och nyår verkar inte ha lett till en ökad smittspridning av covid-19, vare sig i fjällsamhällena eller i Stockholmsregionen varifrån många turister åkt.

Men trots en utbyggd testkapacitet kan färre fall ha upptäckts under helgdagarna.

Smittskyddsläkaren Annika Ersson är orolig för att människor i högre utsträckning än annars är benägna att negligera symtom när de är på semester.

Trots att uppmaningar från Folkhälsomyndigheten och regeringen om att begränsa resandet under jul- och nyårshelgen för att minska risken för smittspridning valde många att ta sig till de svenska fjällen.

Men med facit i hand ser det ut som att den befarade ökningen av nya fall av covid-19 kan ha uteblivit.

Negligerar symtom

Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare i region Jämtland-Härjedalen, tolkar det som att de som rest till skidorterna följt rekommendationerna på ett sådant sätt så att smittan inte spridits.

Samtidigt menar hon att man under de röda helgdagarna har haft en minskad testning vilket kan vara en anledning till att färre fall av viruset har upptäckts.

– Jag har en farhåga om att när man är på semester så är man mer benägen att negligera sina symtom och kanske är ute och gör det som man hade tänkt göra i alla fall. Men vi har ännu inte sett någon indikation på att smittan sprids i samhällena där fjällturismen äger rum, säger Annika Ersson.

Inte heller region Dalarna ser en ökning. Samtidigt betonar regionens biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund att man inte kan fastställa på vilken provtagningsstation som personer med symtom testat sig.

– Har de insjuknat så har de nog åkt hem i stället för att testa sig här, säger hon.

FHM: Begränsa resandet

I region Stockholm, varifrån många fjällturister har rest, ser man nu snarare en minskning i antalet nya fall av covid-19.

– Vi kan inte se att det finns en ökning i förhållande till att man skulle ha rest mer under helgerna, säger regionens smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund till SVT Stockholms reporter.

Enligt henne har man dock inte utökat smittspårningen mellan regionerna efter jullovet.

Samtidigt ligger Folkhälsomyndighetens allmänna nationella råd fast vilket innebär att var och en ska tänka igenom om det verkligen är nödvändigt att genomföra resor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer