”Behövs en nationell strategi för romer”

Publicerad

I en ny utredning om diskrimineringen av romer konstaterar man att antiziganismen rasism riktad mot romer är ett strukturellt problem i det svenska samhället.

Enligt utredningen, som letts av Maria Leissner, slås romerna ut ur på flera sätt i samhället.

-Våra uppskattningar visar att uppåt 80 procent av alla romer saknar jobb och kan inte försörja sig själva. Och de allra flesta romer har enligt våra uppskattningar ingen komplett grundskoleutbildning – bland annat för att barnen inte känner sig säkra när de går till skolan. De lever i en underutvecklingsbubbla mitt inne i ett välfärdssamhälle, säger Maria Leissner i Gomorron Sverige.

Nationell strategi
Enligt Leissner är välfärdsgapet till romerna enormt och hon vill se att man fokuserar på romernas rättigheter och att de, precis som andra, ska få komma fram i samhället – något de hindras från i dag. För att göra detta möjligt föreslår Leissner bland annat en nationell strategi.

-Vi föreslår att regeringen säger att romer inom 20 år ska ha samma chans som andra. Så den rom som föds nu ska om 20 år kunna gå ut i livet utan att vara mer diskriminerad på arbetsmarknaden, letar lägenhet eller rör sig i samhället över huvud taget. Men då krävs det en rejäl satsning och att man etablerar ett romskt sekretariat.

Dessutom föreslås en försoningskommission som ska gräva fram de övergrepp som begåtts mot romer i Sverige och att romerna ska representeras inom politiken, vilket i de i princip inte alls görs i dag.

Möten av vikt
En av de viktigaste vägarna till att diskrimineringen ska minska är att romerna får ta del av samhället och enligt utredningen menar många romer svenskarnas misstankar mot dem skulle minska om romerna bara tilläts få komma in i arbetslivet och samhället och få möjligheter att tala med kolleger och andra medborgare.

Men Leissner menar att svenskarna också borde skämmas.

-Vi måste skämmas för att vi är rasister mot romer. Att gå runt och säga att man inte gillar romer är socialt accepterat. Antiziganism är den enda socialt accepterade formen av rasism i dag i Sverige och Europa.

Rapport

Delegationens förslag

Visa

* Att ett sekretariat för romska frågor inrättas.
* Att det skapas särskilda statsbidrag för stöd till romska barns grundskolekompetens.
* Att grundskolestudier blir gratis för vuxna romer.
* Att fler romer blir politiskt aktiva.
* Att en ungdomsledarakademi och en romsk kulturnämnd inrättas.
* Att en sanningskommission skapas.
* Att DO främjar romers medvetenhet om sina rättigheter.

Källa: Delegationen för romska frågor (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer