• Viktigt meddelande:

    Brand i batterilager med kraftig rökutveckling - personer i Boliden Bergsö i Landskrona uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

Foto: TT

Bemanningen på äldreboenden ska skärpas nattetid

Regeringen skärper reglerna kring vilken bemanning som ska finnas nattetid på särskilda boenden för äldre, till exempel boenden för dementa. Beslutet tas på regeringssammanträdet i dag.

– Vi tar ett beslut om en förordning som säkerställer att det ska finnas personal som kan komma utan dröjsmål dygnet runt när boende på äldreboenden behöver stöd, säger äldreminister Åsa Regnér (S).

Regeringen gör ett tillägg i Socialtjänstförordningen som innebär att det måste finnas tillgång till personal dygnet runt. Formuleringen är att man ska kunna rycka in ”utan dröjsmål”. Vad det innebär exakt överlåter man åt kommunerna, som får ansvar för hur nattpersonalen organiseras. Den 15 april träder förändringen i kraft.

– Boende på ett äldreboende ska veta att om de behöver hjälp så finns den utan dröjsmål. Det är också viktigt för anhöriga att veta att de kan lita på boenden och på äldreomsorgen, säger Åsa Regnér.

Enligt äldreministern själv är bakgrunden bland annat avslöjanden i SVT om boenden där dementa lämnats på en låst avdelning nattetid utan personal.

– Det har hittats brister bland annat när det gäller personal, framförallt på nätterna. Därför så är det viktigt att ge det här förtydligandet, säger Åsa Regnér (S).

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer