Julian Assange kommer att begäras häktad i sin utevaro. Det beskedet gav vice överåklagaren Eva-Marie Persson i dag. Foto: TT

Åklagaren: Förundersökningen tas upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om den misstänkta våldtäkten kommer att återupptas, meddelar den svenska vice överåklagaren Eva-Marie Persson under en presskonferens. Assange riskerar högst fyra års fängelse för brottet.

– Jag har gjort bedömningen att det alltjämt föreligger sannolika skäl för att Julian Assange har gjort sig skyldig till våldtäkt, säger hon.

Det har gått nio år sedan Wikileaks-grundaren Julian Assange först misstänktes för olika sexualbrott mot två svenska kvinnor. Alla brott, förutom ett, har preskriberats. I dag kom beskedet att förundersökningen för det brottet kommer återupptas.

Inget besked om åtal ännu

– Det är min bedömning att ett nytt förhör med Assange bör hållas eftersom han inte har delgivits misstanke om detta brott på det sätt som krävs i en svensk förundersökning, säger hon.

– Jag vill vara tydlig med att mitt beslut att återuppta förundersökningen inte är ett ställningstagande i frågan om åtal ska väckas. Det får vi återkomma till, tillägger hon.

Assanges advokat: ”Sverige skämmer ut sig”

Det är också överåklagarens avsikt att inom kort begära Julian Assange häktad i sin frånvaro vid Uppsala tingsrätt.

– Jag kommer därefter att gå vidare med att utfärda en europeisk arresteringsorder, vilket innebär att han kommer begäras utlämnad till Sverige efter att han avtjänat sitt pågående straff, på totalt 50 veckor, i Storbritannien.

Dagens beslut förvånar Assanges svenske advokat.

– Jag blev väldigt överraskad. Jag tycker att Sverige skämmer ut sig, som återupptar förundersökningen på det här lättvindiga sättet. Vi talar alltså om händelser som inträffade för tio år sedan, säger Per E Samuelson, Assanges svenske advokat till SVT Nyheter.

Brottet preskriberas år 2020

Det var i augusti 2010 som Julian Assange besökte Sverige och sedan anhölls i sin frånvaro, misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång riktat mot två kvinnor han träffat vid skilda tillfällen. Assange nekade till anklagelserna men vägrade inställa sig till förhör, eftersom han fruktade att Sverige skulle utlämna honom till USA.

I november samma år häktades han i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för brotten. Han tog sin tillflykt till Storbritannien, där han sedan 2012 har bott på Ecuadors ambassad i London, efter att han beviljats asyl av Ecuador.

Från svenskt håll gjordes bedömingen i maj 2017 att Assange därför inte skulle kunna tas till Sverige inom en överskådlig tid, vilket ledde till att förundersökningen lades ner.

I april 2019 hävdes Assanges diplomatiska immunitet och han greps av brittisk polis. Detta är alltså anledningen till att den svenska förundersökningen nu kan återupptas.

Wikileaks kommenterar

”Det här fallet har misskötts från första början” skriver Wikileaks utgivare Krtistinn Hrafnsson, på sajtens Facebooksida.

Vidare menar Hrafnsson att processen är politiskt motiverad, och att en felaktig bild av Julian Assanges beteende har spridits av media.

”Den här undersökningen har lagts ner förut, och återupptagandet kommer att ge Julian en chans att rentvå sitt namn”, avslutar han.

En framställan om förordnande av målsägarbiträde och framställan om förordnande av offentlig försvarare har lämnats in till Uppsala tingsrätt. Målsäganden föreslår advokat Elisabeth Massi Fritz och den misstänkte har tidigare haft Per E Samuelson som försvarare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.