Foto: TT

Besked om avgifter för ungjobb risas

Publicerad

Regeringen kritiseras av Svenskt Näringsliv och Företagarna för att arbetsgivaravgifterna för unga ska höjas igen i sommar, efter att först ha sänkts.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne hävdar att företagen redan är hårt pressade efter år av dålig fart på ekonomin, ingen inflation och stigande löner.

– Att i det läget göra det dyrare att anställa. . . Vad som behövs är ju att man gör det lättare, inte att man gör det svårare, säger Lemne.

SN gör bedömningen att mer än 10.000 jobb kan försvinna, och upp till 20.000 till 2018, om arbetsgivaravgiften höjs. Höjda avgifter gör att nästan hälften av vinsten i handeln försvinner, enligt handelns egna beräkningar. Klart det får effekter, menar Lemne.

Köper inte

Hon köper inte det som många experter sagt, att nedsättningen av de avgifter som arbetsgivarna betalar för alla anställda upp till 26 år, är ett ineffektivt och dyrt sätt att skapa jobb på.

Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist förstår att S och MP vill avskaffa nedsättningen eftersom de gått till val på det.

– Men det är olyckligt att en regering som säger sig vilja hjälpa företagen, som ju S och MP ändå gör, dessutom vill genomföra sin höjning mitt i den mest ungdomsintensiva jobbperioden, sommaren, säger hon.

De nedsatta arbetsgivaravgifterna för unga var en av valets hetaste frågor. Det som gör saken extra rörig nu är att regeringen, efter budgetnederlaget i riksdagen före jul, måste följa Alliansens budget. Enligt den ska avgifterna sänkas ytterligare för unga upp till 23 år och höjas till normal nivå för 25- och 26-åringar.

Förhalar

Finansminister Magdalena Andersson (S) tänker genomföra Alliansens sänkning från 1 maj. Men i vårändringsbudgeten tänker hon föreslå att senast mot slutet av sommaren börja avskaffa ungdomsrabatten.

Centerpartiets chefekonom Martin Ådahl anser att regeringen förhalar Alliansens förslag. Och när sänkningen genomförs bör den gälla uppemot ett halvår.

– Ska de dra ut på att genomföra vårt förslag med nästan ett halvår så borde samma gälla för deras eget, säger Ådahl.

Allianspartierna har, hur mycket de än ogillar regeringens förslag att höja avgifterna, inget att sätta emot. I och med decemberöverenskommelsen gick de med på att släppa igenom regeringens budgetar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.