Svenskt Näringslivs kontor på Storgatan i Stockholm. Foto: Lars Schröder / TT

Besked om las-samtalen dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Senare idag väntas arbetsmarknadens parter lämna besked om resultatet av de pågående las-förhandlingarna. SVT:s arbetsmarknadsreporter Andreas Öbrink svarar på tre frågor om förhandlingarna. 

Parterna satte sig åter ned vid förhandlingsbordet igår efter att de tidigare förhandlingarna kraschade i september. Hur har det gått?

-Som det ser ut nu så finns det ett förslag som man har kommit fram till vid förhandlingarna. Det är ett steg längre än när samtalen bröt ihop förra gången, då kom man inte fram till något förslag överhuvudtaget.

Vad händer nu?

-Det här innebär inte att vi är framme (vid ett avtal). Nu har respektive delegationer fått ta med sig det här förslaget tillbaka till parterna – LO, PTK och Svenskt Näringsliv. De ska under dagen gå igenom det här och sen bestämma sig för om man kan acceptera det här eller inte.

– Den mest offentliga striden bland parterna har varit i LO där vi har sex LO-förbund som överhuvudtaget inte ville återuppta samtalen och har varit kritiska. Nu vet vi inte hur de kommer att ställa sig till det här budet som finns, men det finns ju en risk för att LO kommer att köra över vissa av sina LO-förbund i den här frågan. LO kan rösta igenom den här frågan om de får med sig 60 procent av förbunden.

– Det innebär att en del medlemsförbund i slutändan blir överkörda i den här frågan, vilket skulle kunna leda till en rejäl förtroendekris inom LO. För LO:s ledning blir det nog en ordentlig uppgift att försöka ena leden igen efter en sådan här process, vad man än kommer fram till.

När får vi besked?

– Tidigast klockan 13.00  idag skulle man ha lämnat besked om ifall man nått ett resultat. Källor i parterna uppger dock för SVT att det drar ut på tiden och att besked snarare väntas under sen eftermiddag eller ikväll.

– Det verkar dock finnas en tydlig vilja att kunna berätta någonting idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.